Linkovi

Milijardu automobila u svetu krajem godine


Proizvodnja putničkih vozila u svetu dostigla je rekord, a te cifre zabrinjavaju ekološke aktiviste.

Proizvodnja putničkih vozila u svetu dostigla je rekord: Worldwatch institut iz Vašingtona kaže da je ove godine proizvedeno 80 miliona automobila i lakih kamioneta. Te cifre zabrinjavaju ekološke aktiviste jer su vozila na fosilna goriva glavni uzrok zagađivanja vazduha i snažno doprinose globalnom zagrevanju.

Sa 80 miliona automobila i kamioneta proizvedenih ove godine njihov ukupan broj u svetu približio se milijardi. Većinu pokreću benzinski i dizel motori čiji izduvni gasovi zagađuju vazduh i doprinose klimatskim promenama. Analizu svetske produkcije napisao je saradnik Worldwatch instituta, Majkl Rener.

Daleko najveći proizvođač u ovom trenutku je Kina, koja je svojim ogromnim rastom u protekloj deceniji prevazišla tri najveća proizvođača, Nemačku, Japan i SAD“, kaže Rener.

Rener dodaje da na hibridna i električna vozila otpada svega dva odsto proizvodnje.
Predstavnici autoindustrije tvrde da ona brine za prirodnu sredinu.

Stiven Bruks, analitičar sajta Edmunds.com, koji prikuplja podatke o tržištu automobila, kaže da industrija reaguje na zabrinutost kupaca za prirodu.

„Do kraja 2015. Kupcima će biti predstavljena 43 razna modela – kao što je hibridno-električni Honda CR-Z“, kaže Bruks.

Ali Majkl Rener kaže da, ako ne pređemo na čišća i efikasnija goriva i alternativne pogonske sisteme, električni automobili neće rešiti problem zagađenja.

„Ako značajnije ne promenimo osnovu na kojoj funkcionišu naši električni sistemi, odnosno ako i dalje budemo koristili elektrane na ugalj i mazut, prelaz na električna vozila neće nas daleko odvesti“, kaže Rener.

Stručnjaci ističu da bi vodonične ćelije i novi materijali, kao što su magnezijumske legure i stakloplastika, mogli dramatično da poboljšaju energetsku efikasnost putničkih vozila. Ali takva poboljšanja su daleko pred nama.

Na današnjem automobilskom tržištu, kaže Bruks, cena benzina još snažno utiče na odluke kupaca.

„Putnički automobili srednje veličine još se najbolje prodaju, ali kako bude rasla cena goriva rašće i privlačnost manjih i hibridnih vozila“, kaže Bruks.

Ujedinjene nacije kažu da na izduv motora u vozilima otpada 20 odsto takozvanih „gasova staklene bašte“. Worldwatch institut primećuje da se čak i u zemljama u razvoju kilometraža koju vozila prelaze udvostručila. Stručnjaci se slažu da bi za smanjenje štetnog uticaja tog trenda vlade morale da razviju bolje sisteme za javni transport.
XS
SM
MD
LG