Linkovi

Broj žrtava koronavirusa u SAD premašio 100 hiljada


Tajms skver, Njujork (Foto: AP/Frank Franklin II)
Tajms skver, Njujork (Foto: AP/Frank Franklin II)

Koronavirus je odneo više od 100 hiljada života u Sjedinjenim Državama, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Za oko tri meseca, više Amerikanca je umrlo od Kovida 19 nego tokom Korejskog i Vijetnamskog rata i sukoba u Iraku od 2003. do 2011. godine zajedno, prenosi agencija Rojters.

Od nove respiratorne bolesti takođe je umrlo više ljudi nego za vreme epidemije side od 1981. do 1989. godine. Koronavirus je daleko smrtonosniji od sezonskog gripa posednjih više decenija. Grip je poslednji put odneo toliko života u sezoni 1957-1958, kada je preminulo 116 hiljada.

U Americi je zaraženo više od 1,7 miliona ljudi, a broj potvrđenih slučajeva je protekle nedelje rastao u pojedinim državama na jugu, pokazuje Rojtersova analiza. Sve američke države su počele da se otvaraju, a od petka će restrikcije početi da se ublažavaju i u prestonici Vašingtonu.

Eksperti veruju da je broj žrtava u SAD značajno veći i da su mnogi umrli od Kovida 19, a da nikada nisu bili testirani.

Predsednik Donald Tramp je u početku umanjivao značaj koronavirusa, za koji je govorio da nije gori od običnog gripa. Takođe je predviđao da zemlja neće dostići cifru od 100 hiljada žrtava. Međutim, glavni ekspert za zarazne bolesti i član tima Bele kuće za Kovid 19 Entoni Fauči je već u martu upozoravao da bi koronavirus mogao da odnese više od 100 hiljada života u Americi.

“Mislim da će biti značajno manje od tog broja", rekao je Tramp 10. aprila.

Deset dana kasnije je rekao:

"Biće od 50 do 60 hiljada ljudi".

Deset dana posle toga je poručio:

"Verovatno se krećemo ka 60 do 70 hiljada", podseća agencija Asošijeted pres.

Pojedini smatraju da je broj žrtava naglo porastao zato što je predsednik Tramp sporo reagovao na krizu. Međutim, Tramp je izneo tvrdnju da je mogao da bude 20 puta veći bez njegovih poteza. Takođe je pozvao države da otvore svoje ekonomije nakon više meseci restriktivnih mera.

Virus je naročito teško pogodio grad Njujork i okolna predgrađa, gde je umrlo više od 20 hiljada ljudi. Na vrhuncu epidemije, u Njujorku su dnevno umirale stotine ljudi, a bolnice i ekipe hitne pomoći su bile preopterećene.

Na globalnom nivou, od koronavirusa je obolelo više od 5,6 miliona ljudi, a najmanje 350.000 je umrlo. Južna Amerika je sada žarište pandemije, a Brazil je drugi u svetu po broju potvrđenih slučajeva. U Evropi je ukupno oko 170 hiljada žrtava,

XS
SM
MD
LG