Linkovi

Bela kuća nada se sastanku lidera G7 u junu u Vašingtonu


Bela kuća
Bela kuća

Sastanak lidera G7 biće održan u SAD, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O'Brajen.

Predsednik Amerike Donald Tramp je u martu otkazao sastanak planiran za 10. jun, pošto se zaraza koronavirusom širila, a međunarodni letovi redukovani.

Tramp je u sredu rekao da bi mogao da razmotri ideju o ličnom susretu lidera sedam najrazvijenijih zemalja sveta u blizini Vašingtona, dodajući da bi to poslalo poruku da se svet vraća u normalu.

"Samit G7, ako se održi uz lično prisustvo lidera, a mi mislimo da hoće, biće krajem juna", rekao je O'Brajen u emisiji CBS "Face the Nation".

O'Brajen veruje da je američka prestonica blizu vrha krive u broju slučajeva koronavirusa i da bi SAD volele da lideri G7 dođu na sastanak, ako situacija to dozvoli.

Ipak, doktorka Debra Birks iz tima Bele kuće za borbu protiv koronavirusa, izjavila je u petak da Vašington sa okolinom ima najviši broj pozitivnih testova u celoj Americi.

Navela je i da je zamolila Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti da sarađuje sa zvaničnicima Vašingtona, Čikaga i Los Anđelesa da bi se shvatilo zašto broj slučajeva raste.

O'Brajen smatra da bi lideri G7 više voleli da se sastanu lično, nego na videokonferenciji.

"Predsednik je ponovio poziv i za sada imamo dobar odziv. Što se tiče logistike, obezbedićemo da svi budu testirani. Sve ćemo uraditi da bude bezbedno, ako lideri žele da dođu ovde. Voleli bismo da ih ugostimo u Vašingtonu".

Francuski predsednik Emanuel Makron je otvoren za ideju da putuje u SAD na lični sastanak sa liderima G7, ako situacija sa koronavirusom to dozvoli, objavila je Jelisejska palata u sredu.

XS
SM
MD
LG