Linkovi

Nova britanska premijerka Liz Tras obećala rešenja za energetsku krizu


Nova britanska premijerka Liz Tras i njen suprug Hju O'Liri ispred rezidenciji u Dauning stritu u Londonu, 6. septembra 2022.
Nova britanska premijerka Liz Tras i njen suprug Hju O'Liri ispred rezidenciji u Dauning stritu u Londonu, 6. septembra 2022.

Liz Tras preuzela je dužnost britanske premijerke i obećala hitne korake u rešavanju nekih od najozbiljnijih problema koji su dočekali jednog posleratnog lidera Britanije, među kojima su visoke cene energenata, pretnja recesije, loše stanje zdravstvenog sistema i nezadovoljstvo radnika u brojnim sektorima.

Tras, treća premijerka u istoriji zemlje i četvrti konzervativni lider u proteklih šest godina, doputovala je na imanje kraljevske porodice u Škotskoj, Balmoral, i sastala se sa 96-godišnjom kraljicom Elizabetom, koja joj je poverila zadatak formiranja vlade. Kraljica je prethodno primila premijera Borisa Džonsona, koji joj je formalno podneo ostavku, koju je bio primoran da podnese posle tri burne godine na vlasti.

"Suočavamo se sa ozbiljnim globalnim problemima, koji su posledica užasnog rata Rusije protiv Ukrajine i efekata kovida 19", rekla je 47-godišnja Tras u obraćanju Britancima ispred rezidencije u Dauning stritu.

"Uverena sam da zajedno možemo da prebrodimo ovu krizu. Možemo da obnovimo ekonomiju i postanemo moderna, blistava Britanija", poručila je.

Liz Tras rekla je da ima tri prioriteta: rast ekonomije pomoću smanjenja poreza, rešavanje problema visokih cena goriva, i pružanje građanima adekvatne nege od strane državnog sistema zdravstvene zaštite.

Liz Tras se sastaje sa kraljicom Elizabetom u zamku Balmoral u Škotskoj, 6. septembra 2022.
Liz Tras se sastaje sa kraljicom Elizabetom u zamku Balmoral u Škotskoj, 6. septembra 2022.

Kabinet bez belih muškaraca na glavnim ministarskim pozicijama

Tras je izabrala kabinet u kome po prvi put na četiri najvažnije ministarske pozicije nema nijednog belog muškarca.

Kvazi Kvarteng, čiji su se roditelji doselili u Britaniju iz Gane 1960-ih, je prvi crnački ministar finansija, dok je Džejms Kleverli prvi crnac na položaju šefa diplomatije. Suela Brejverman, čiji su roditelji došli u Britaniju iz Kenije i Mauricijusa pre šest decenija, nasledila je Priti Patel kao druga sekretarka unutrašnjih poslova koja je pripadnica neke etničke manjine, a biće nadležna za rad policije i imigraciju.

Liz Tras je postala premijerka pošto je izabrana za liderku Konzerativne stranke. „Primeniću odvažan plan za smanjenje poreza i jačanje ekonomije. Baviću se energetskom krizom, računima za energente, ali i dugoročnim pitanjima u vezi snadbevanjem sa energentima“, rekla je Tras svojim stranačkim kolegama posle imenovanja.

Znam da naša uverenja kod Britanaca imaju odjek - vera u slobodu, kao i sposobnost da budemo odgovorni za sopstvene živote. Mislim tu i na niže poreze i ličnu odgovornost. Znam da su nas zbog toga građani podržali u tolikom broju 2019. Kao lider stranke nameravam da ispunim obećanja koja smo biračima dali širom naše velike zemlje", poručila je ona.

Čestitka predsednika Bajdena

Američki predsednik Džo Bajden bio je jedan od prvih stranih lidera koji su čestitali Tras. "Drago mi je što ćemo raditi na jačanju specijalnog odnosa naše dve zemlje i tesno sarađivati u rešavanju globalnih izazova, uključujući nastavak podrške Ukrajini i njenoj odbrani od ruske agresije", poručio je Bajden na Tviteru.

Boris Džonson je u utorak pozvao zemlju i svoju stranku da se ujedine i podrže novu liderku.

"Želim da poručim svojim kolegama iz Konzervativne stranke da je vreme da se prestane sa politikom. Vreme je da svi stanemo iz Liz Tras, njenog tima i programa."

Izabrana premijerka suočava se pritiskom datih obećanja da će se baviti opštim poskupljenjima koja su uzdrmala Ujedinjeno Kraljevstvo – i guraju ga ka recesiji.

Podršku brojnih konzervativaca, kako javlja AP, dobila je zbog nastojanja da obezbedi državnu pomoć i smanjenje poreza.

Agencija AP, međutim ukazuje, da nije poznato kako će desničarski konzervativizam izabrane britanske premijerke koji su odobrili članovi stranke – biti prihvaćen u široj britanskoj javnosti - posebno među građanima kojima je potrebno više državne pomoći da priušte osnovne stvari poput grejanja svojih domova.

Ona i njen takmac Riši Sunak, tokom nadmetanja za premijersku funkciju, nisu skrivali oduševljenje bivšom predsednicom britanske Vlade Margaret Tačer - i načinom na koji je vodila ekonomiju.

Tras, aktuelna ministarka spoljnih poslova, porazila je nekadašnjeg ministra finansija Sunaka u procesu u kom je glasalo oko 170.000 članova Konzervativne partije koji plaćaju partijsku članarinu.

Tras je osvojila 81.326 glasova, naspram Sunakovih 60.399.

Period dvomesečnog nadmetanja za premijerskim mestom držalo je zemlju u svojevrsnom političkom vakuumu u trenutku sve većeg nezadovoljstva zbog rasta troškova energenata i hrane.

Boris Džonson, koji je predvodio britansku vladu, od 7. jula - kada je objavio da se povlači - nije donosio nikakve mere. Britanski zvaničnici su isticali da će primena mera za reševanje poskupljenja energenata biti odložene dok njegov naslednik ne preuzme funkciju.

U međuvremenu, desetine hiljada radnika otpočele su štrajkove tražeći veće zarade – kako bi njihove zarade pratile rastuće troškove i cene. Inflacija je prvi put od 1980. premašila 10 odsto. Banka Engleske predviđa da će u oktobru dostići 13,3 procenata – što je 42-godišnji maksimum Trend je uzrokovan poskupljenjem računa za potrošnju energenata – koji će od oktobra, za prosečna domaćinstva, biti povećani za 80 odsto.

XS
SM
MD
LG