Linkovi

Britanija prva odobrila buster protiv omikrona


ARHIVA - Vakcina kompanije Moderna (Foto: AP/Matt Rourke)
ARHIVA - Vakcina kompanije Moderna (Foto: AP/Matt Rourke)

Velika Britanija, koja je prva odobrila vakcinu protiv koronavirusa krajem 2020. godina, u ponedeljak je dala prvo zeleno svetlo za vakcinu prilagođenu za suzbijanje prvobitne i omikron varijante virusa, prenosi agencija Rojters.

Britansko regulatorno telo za lekove (MHRA) uslovno je odobrilo takozvanu bivalentnu vakcinu američke kompanije Moderna, kao buster za punoljetne građane.

Odbor za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) je nekoliko sati kasnije preporučio da se buster ponudi svim punoljetnim građanima ove jeseni.

Odluka MHRA zasnovana je na rezultatima kliničkog istraživanja koji pokazuju da je buster izazvao "snažan imuni odgovor" protiv omikrona (BA.1) i originalnog soja virusa iz 2020. godine, navodi se u saopštenju britanskog regulatornog tela.

Moderna je u junu saopštila da su klinički testovi pokazali da je prilagođena vakcina, kada se primi kao četvrta doza, osmostruko povećala nivo antitela protiv omikrona.

MHRA se takođe pozvala na analizu prema kojoj vakcina podstiče "dobar imuni odgovor" protiv trenutno dominantnih povarijanti omikrona - BA.4 i BA.5. Prema podacima Moderne, nivo antitela protiv podvarijanti bio je 1.69 puta veći posle primljenog prilagođenog bustera, nego posle originalne dodatne doze.

Britanski regulatori naveli su u ponedeljak da nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata posle nove Modernine vakcine.

Postojeća vakcina protiv kovida 19 i dalje pruža dobru zaštitu od hospitalizacija i smrtnih slučajeva, ali je njena delotvornost značajno smanjena kako su se pojavile nove varijante koronavirusa.

"Prva generacija vakcina protiv kovida 19 koja se koristi u Britaniji i dalje pruža važnu zaštitu od bolesti i spasava živote. Bivalentna vakcina je snažnije sredstvo u našem arsenalu koje pomaže u zaštiti od bolesti dok virus nastavlja da se razvija", poručila je u saopštenju izvršna direktorka MHRA Džun Rejn.

Zvaničnici evropske agencije za lekove (EMA) očekuju da će prilagođena vakcina biti odobrena u Evropskoj uniji do septembra i nagovestili su da je to telo otvoreno za upotrebu vakcina protiv starije BA.1 varijante ove jeseni, imajući u vidu da se one protiv novih podvarijanti i dalje razvijaju.

Međutim, u SAD, Uprava za hranu i lekove (FDA) saopštila je da će tražiti da prilagođene vakcine obuhvate i novije BA.4 i BA.5 podvarijante omikrona.

XS
SM
MD
LG