Linkovi

Fatos Bitići: Problem je u Tužilaštvu


Fatos Bitići u razgovoru za Glas Amerike
Fatos Bitići u razgovoru za Glas Amerike

U intervjuu za Glas Amerike Fatos Bitići govori o svojim razgovorima u Beogradu, osumnjičenima i krivcima za ubistvo njegove braće….

Fatos, brat trojice braće Bitići, koji su ubijeni 1999-te godine u Petrovom selu u Srbiji, boravio je poslednjih dana u Beogradu gde se sastao sa predstavnicima vlasti i razgovarao o rešavanju tog slučaja zločina.

Fatos Bitići, brat Iljira, Agrona i Mehmeta Bitića ubijenih 1999. godine u Petrovom selu, razgovarao je danas u Beogradu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem o rešavanju ovog slučaja nakon više od 15 godina od kada se zločin dogodio.

Fatos Bitići, koji je američki državljanin, je već nekoliko puta dolazio u Beograd i razgovarao sa predstavnicima raznih vlasti u Srbiji, poslednji put sa tadašnjim premijerom i potpredsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem. Kako kaže u razgovoru za Glas Amerike, i taj razgovor je završen kao i svi prethodni – obećanjima koja nisu ispunjena:

"Oni stalno menjaju priče. Tužilaštvo priča jedno, MUP drugo, premijer treće. Ivica Dačić je u to vreme samo obećavao našoj Vladi i mojoj porodici. Ništa u vezi ratnih zločinaca nisu uradili."

Fatos Bitići kao glavnog osumnjičenog za ubistvo njegove trojice braće ističe nekadašnjeg komandanta Žandarmerije, danas član Glavnog odbora SNS Gorana Radosavljevića Gurija. Kako smatra Bitići, Radosavljević ima zaštitnike u vrhu politike i uspeva da izbegne pravdu punih 15 godina:

"Dosta ljudi me pitalo – zašto Guri? Guri je ključ našeg slučaja. Njegovo mesto je u zatvoru. I ne verujem da će vlasti u Srbiji dozvoliti da imaju još više pritiska od SAD zbog nekog ratnog zločinca."

U razgovoru za Glas Amerike Fatos Bitići izražava sumnju i u postupak koji je do sada u Srbiji vođen za ubistvo njegove braće. Kako kaže, postoje svedoci u ovom slučaju, ali oni su nakon ozbiljnih pretnji koje su im upućeni,uplašeni za svoje i živote članova svojih porodica:

"Imamo svedoka, živog svedoka. Video je kako su ubili moju braću. Video je i sve zna, ali ne može da veruje svojoj državi. Radi za državu i ne veruje svojoj državi. Kako onda ja da im verujem?"

Ovom prilikom, Fatos Bitići iznosi stav da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, najblaže rečeno, nije doraslo zadatku u slučaju ubistva braće Bitići:

"Problem u slučaju Bitići, ovo prvi put kažem, nije da se uhapsi Guri i ostali. Problem je u Tužilaštvu, pošto Tužilaštvo 11 godina radi za krupne ribe. Da li je to tačno – može svako da pogleda predmete. Gde su komandiri, gde su generali? Ko je davao naređenja?"

Na kraju razgovora, Fatos Bitići poručuje da od pravde za svoju braću neće odustati i veruje da će pod pritiskom Sjedinjenih Država vlasti u Beogradu morati da odgovore na makar dva pitanja – ko je odgovoran za ubistvo trojice braće Bitići i ko je odgovoran za paljenje ambasade SAD 2008. godine.

XS
SM
MD
LG