Linkovi

Slučaj ubistva braće Bitići nerešen i posle 15 godina


Sahrana braće Bitići (arhiva)
Sahrana braće Bitići (arhiva)

Povodom petnaeste godišnjice od ubistva braće Bitići u nastavnom centru policije u Petrovom selu, za naš program govori direktorka Fonda za humanitarno pravo, Sandra Orlović.

Devetog jula navršava se tačno 15 godina od zločina nad trojicom braće Bitići – Mehmetom, Argonom i Iljijem, koji su ubijeni u Centru Posebnih jedinica policije u Petrovom selu 1999. godine.

U poslednjih 15 godina u Srbji su se na vlasti smenile sve uticajnije političke stranke, ali ni jedna nije uspela da otkrije i kazni krivce za ubistvo braće Bitići. Kako kaže Sandra Orlović, direktorka Fonda za humanitarno pravo, ovaj slučaj se nalazi tamo gde je bio i pre 10 godina – Tužilaštvo za ratne zločine vodi istražne radnje i pokušava da utvrdi okolnosti pod kojima se taj zločin dogodio.

"Mnoge okolnosti tog slučaja su poznate – kako preko suđenja koje se vodilo protiv dvojice, prilično marginalnih aktera tog događaja, tako i kroz druge dokumente i svedočenja. Mnoge okolnosti tog ubistva su poznate, važne činjenice o tom događaju, o njihovom hapšenju, odvođenju u Petrovo selo i sama egzekucija su poznate, ali Tužilaštvo i dalje pribavlja dokaze, kako bi moglo u nekom trenutku da podigne optužnicu i tu optužnicu dokaže", priča Orlović.

Krajem avgusta 2006. godine Tužilaštvo za ratne zločine je podiglo optužnicu protiv dvojice pripadnika 124. Interventne brigade PJP, ali su oni oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Kako ističu u Fondu za humanitarno pravo to suđenje su obeležile opstrukcije os strane MUP-a i pretnje policajcima koji su svedočili tokom pretresa.

"Problem je nespremnost svedoka, policajaca da svedoče o tome šta se dešavalo unutar kampa. Kroz to suđenje koje se vodilo protiv Stojanovića i Popovića, koji su na kraju oslobođeni zbog nedostatka dokaza, prodefilovale su desetine policajaca iz tog kampa. Niko ništa nije znao, niko ništa nije čuo – tu postoji jedan zavet ćutanja, što zbog neke kolegijalnosti, što zbog straha od onih koji su danas na visokim pozicijama. Tako da mislim da je ovaj slučaj paradigma svih nerešenih slučajeva ratnih zločina u Srbiji", smatra Orlović.

U saopštenju koje je Fond za humantarno pravo izdao povodom 15. godišnjice slučaja braće Bitići ističe se da je njihovo ubistvo naredio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković, koji je izvršio samoubistvo nakon što je Haški tribunal podigao optužnicu protiv njega. U lancu komande se nalazio i tadašnji načelnik Resora javne bezbednosti Vlastimir Đorđević, koga je sud u Hagu osudio zbog zločina na Kosovu.

Konačno, Fond ukazuje i na odgovornost komandanta nastavnog centra u Petrovom selu Goran Radosavljević Guri, a Sandra Orlović smatra da će rasvetljavanje ubistva braće Bitići i kažnjavanje odgovornih biti možda i preveliki zalogaj za ovu Vladu Srbije.

"Sve dok je bivši policijski general Goran Radosavljević Guri član Glavnog odbora SNS i dok god ga viđamo na svim važnijim događajima SNS rame uz rame sa premijerom Aleksandrom Vučićem mislim da neće biti otkrivanja nekih novih dokaza ili spremnosti svedoka-policijaca da svedoče o ovom slučaju", kaže ona.

S obzirom da su braća Bitići bili američki državljani, ostaje pitanje hoće li SAD dopustiti da ovaj zločin ostane neistražen i nekažnjen, a kako smatra direktorka Fonda za humanitarno pravo, sama porodica Bitići je odigrala važnu ulogu u pokušajima da se ovo ubistvo istraži.

"Ni jedna ozbiljna država ne može da odustane od zahteva da se utvrde okolnosti ubistva njihovih građana, državljana i da se utvrdi istina i odgovornost za ono što se desilo. Tako da verujem da SAD neće odustati od toga i nadam se da će zajedno sa porodicom Bitići, od kojih većina danas živi u Americi i da će im biti velika podrška, zbog toga što su u celoj ovoj priči oko slučaja porodice Bitići, njihovi preživeli članovi su nekako najuporniji. I bez njihove odlučnosti i upornosti da ovaj slučaj ne padne u zaborav ni danas i dalje možemo da govorimo o ovom slučaju, inače bi pao u zaborav", zaključuje Sandra Orlović.

Kao i za sve prethodne srpske Vlade, slučaj Bitići biće veliki test i za Vladu koju vodi Aleksandar Vučić. Posebnu težinu svemu daju obećanja premijera Vučića o spremnosti da kaže istinu građanima i da se bori protiv kriminala i korupcije. Ratni zločini sigurno imaju veću težinu i njihovo rasvetljavanje biće dokaz o spremnosti Srbije da se do kraja izbori sa svojom prošlošću.

XS
SM
MD
LG