Linkovi

Blumberg odustao od predsedničke kandidature, podržao Bajdena


Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg na mitingu u Vest Palm Biču na Floridi (Foto: AP/Lynne Sladky)
Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg na mitingu u Vest Palm Biču na Floridi (Foto: AP/Lynne Sladky)

Bivši gradonačelnik Njujorka, milijarder Majkl Blumberg okončao je u sredu predizbornu kampanju za predsedničku nominaciju Demokratske stranke.

"Održiv put do nominacije više ne postoji. Prije tri meseca sam ušao u trku za predsednika da bih porazio Donalda Trampa. Danas napuštam trku iz istog razloga: da porazim Donalda Trampa - zato što je jasno da bi taj cilj bio teži ako bih ostao", naveo je milijarder u saopštenju.

Blumberg je podržao kandidaturu bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena.

"Radiću na tome da on postane naredni predsednik SAD", poručio je Blumberg.

Majkl Blumberg je uložio više od pola milijarde dolara u politički marketing širom SAD, ali je ostvario razočaravajući rezultat u utorak tokom glasanja u 14 saveznih država gde se prvi put našao na glasačkom listiću. Pobedio je samo na teritoriji Američka Samoa.

Nakon što je preplavio medije obećanjima da će poraziti Trampa na izborima 3. novembra, Blumbergu je u anketama porasla podrška među demokratama i nezavisnim biračima sa oko 5 na 15 odsto.

Zatim je zaposlio hiljade ljudi da rade na njegovoj kampanji i krenuo na turneju fokusiranu na 14 saveznih država u kojima se glasalo u takozvani "super utorak".

Međutim, bivši gradonačelnik Njujorka bio je meta oštrih kritika zbog toga što je u prošlosti podržavao politiku koja se smatrala diskriminatornom prema Afroamerikancima i Hispancima, ali i zbog pojedinih šovinističkih komentara.

Voren "razmatra put napred"

U međuvremenu, kandidatkinja za nominaciju demokrata Elizabet Voren "razgovara sa svojim timom da bi razmotrila put napred", saopštio je njen saradnik.

Liberalna senatorka iz Masačusetsa takođe je ostvarila razočaravajući rezultat na izborima u utorak.

Trka za predsedničku nominaciju demokrata sada se praktično svela na dva kandidata - Bajdena i senatora Bernija Sandersa.

XS
SM
MD
LG