Linkovi

Izraelska vojska pronašla tela troje talaca u Gazi, među njima i Šani Luk


Troje talaca čija je tela u Gazi pronašla izraelska vojska (Foto: Hostages Families Forum Headquarters via AP)
Troje talaca čija je tela u Gazi pronašla izraelska vojska (Foto: Hostages Families Forum Headquarters via AP)

Izraelske snage pronašle su i donele tela troje talaca iz pojasa Gaze, rekao je u petak portparol IDF-a Danijel Hagari. Hagari je rekao da se radi o telima Šani Luk, Amit Buskile i Jicaka Gelerntera, za koje je rekao da ih je „ubio Hamas dok su bežali sa muzičkog festivala Nova 7. oktobra i da su njihova tela odneta u Gazu“.

Premijer Benjamin Netanjahu pohvalio je vojnu operaciju u petak i ponovio obećanje da će vratiti sve taoce. „Vratićemo sve naše taoce, bilo da su živi ili mrtvi“, naveo je on u saopštenju.

Izraelski mediji javili su da je vojska tela talaca pronašla u jednom od Hamasovih tunela.

Vojska je saopštila da su tela pronađena preko noći. Izrael je delovao u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze, gde kaže da ima obaveštajne podatke da se drže taoci.

Otac Šani Luk: Moja predivna devojka dobrog srca
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Sjedinjene Američke Države su u petak iz Gaze evakuisale17 američkih lekara koji su bili zarobljeni pošto je Izrael zauzeo prelaz Rafa i zatvorio granicu sa Egiptom, kažu zvanični izvori.

Američke diplomate su organizovale da 17 lekara ode preko prelaza Kerem Šalom u Izrael.

„Neki od doktora američkih državljana koji su zaglavljeni u Gazi sada su bezbedno otišli i krenuli ka bezbednom putu uz pomoć američke ambasade u Jerusalimu“, rekao je portparol Stejt departmenta.

„Bili smo u bliskom kontaktu sa grupama čiji su ovi američki lekari deo, i bili smo u kontaktu sa porodicama ovih američkih državljana“, kaže on.

Izvor agencije AFP upoznat sa operacijom rekao je da su još tri doktora državljana SAD koji su bili deo volonterske medicinske misije odlučili da ostanu uprkos neizvesnosti kada će ponovo imati priliku da odu.

U petak prepodne, kamioni koji prevoze preko potrebnu pomoć za Pojas Gaze krenuli su preko novoizgrađenog američkog plutajućeg pristaništa u opkoljenu enklavu po prvi put u petak, pošto izraelska ograničenja na kopnenim graničnim prelazima i teške borbe ometaju transport hrane i drugih zaliha.

Ova pošiljka prva je u operaciji za koju američki vojni zvaničnici predviđaju da bi mogla da se poveća do 150 kamiona dnevno koji bi ulazili u Pojas Gaze, dok Izrael vrši pritisak na južni grad Rafu, tokom sedmomesečne ofanzive protiv Hamasa.

Ali SAD i grupe za pomoć takođe upozoravaju da se projekat pristaništa ne smatra zamenom za isporuke koje idu kopnenim putem i kojima bi mogla da bude prevežena sva potrebna hrana, voda i gorivo za Gazu. Pre rata, u Gazu je u proseku dnevno ulazilo više od 500 kamiona.

Šanse za uspeh operacije takođe ostaju neizvesne zbog rizika od napada militanata, logističkih prepreka i sve veće nestašice goriva za kamione zbog izraelske blokade Pojasa Gaze od Hamasovog napada 7. oktobra na Izrael u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, dok je oko 250 drugih uzeto za taoce. U izraelskoj ofanzivi od tada je ubijeno više od 35.000 Palestinaca u Pojasu Gaze, kažu lokalni zdravstveni zvaničnici, dok je više stotina ubijeno na Zapadnoj obali.

Centralna komanda američke vojske potvrdila je pokret pomoći u saopštenju od petka, rekavši da je prva tura pomoći prešla u Gazu u 9 sati ujutru i da u toj operaciji nijedna pripadnik američke vojske nije izašao na obalu.

"Ovo je stalni, multinacionalni napor da se isporuči dodatna pomoć palestinskim civilima u Gazi preko pomorskog koridora koji je u potpunosti humanitarne prirode, i uključivaće robu iz pomoći koju doniraju brojne zemlje i humanitarne organizacije", saopštila je komanda.

Vojnici su u četvrtak završili montažu plutajućeg pristaništa. Nekoliko sati kasnije, Pentagon je saopštio da će humanitarna pomoć uskoro početi da pristiže i da se ne očekuju nikakve prepreke u procesu distribucije, koji koordinišu Ujedinjene nacije.

UN su, međutim, saopštile da su isporuke goriva koje se dovoze kopnenim putevima gotovo prekinute i da će to izuzetno otežati dostavljanje pomoći građanima Gaze.

Šatori postavljeni za raseljene Palestince usled razaranja u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, 16. maja 2024
Šatori postavljeni za raseljene Palestince usled razaranja u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, 16. maja 2024

"Očajnički nam je potrebno gorivo", rekao je zamenik portparola UN-a Farhan Hak. "Bez obzira na to kako pomoć stiže, da li morem ili kopnom, bez goriva, pomoć neće stići do ljudi".

Portparolka Pentagona Sabrina Sing rekla je da se pitanje isporuke goriva postavlja u svim razgovorima SAD sa Izraelcima. Ona je takođe rekla da je plan da se počne polako sa korišćenjem pomorske rute i da se vremenom povećava broj kamiona dok oni otklanjaju prepreke u sistemu.

Humanitarne agencije saopštavaju da im ponestaje hrane u južnoj Gazi i da je goriva sve manje, dok Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Svetski program za hranu navode da je glad zavladala na severu Gaze.

Izrael tvrdi da ne postavlja ograničenja za ulazak humanitarne pomoći i krivi UN za kašnjenje u distribuciji robe koja ulazi u Gazu. Iz UN kažu da borbe, izraelska vatra i haotični bezbednosni uslovi ometaju isporuku. Izrael takođe strahuje da će Hamas koristiti gorivo u svojoj borbi protiv izraelskih trupa.

Pod pritiskom SAD, Izrael je poslednjih nedelja otvorio par prelaza za isporuku pomoći u teško pogođenu severnu Gazu i saopštio da je serija napada Hamasa na glavni prelaz, Kerem Šalom, poremetila protok robe. Bilo je i nasilnih protesta Izraelaca koji su ometali isporuke pomoći.

Izrael je nedavno zauzeo ključni granični prelaz Rafa na granici sa Egiptom, podižući bojazan za bezbednost civila, dok je time takođe presekao glavni ulaz za pomoć u Pojasu Gaze.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG