Linkovi

Erdogan brani Hamas, kaže da se njihovi članovi leče u turskim bolnicama


Turski predsednik Rečep Tajip Erdogan govori tokom zajedničke konferencije za štampu sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, u Ankari, Turska, 13. maja 2024.
Turski predsednik Rečep Tajip Erdogan govori tokom zajedničke konferencije za štampu sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, u Ankari, Turska, 13. maja 2024.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da se više od 1.000 pripadnika militantne palestinske grupe Hamas leči u bolnicama širom Turske, ponavljajući svoj stav da je to "pokret otpora".

Turski zvaničnik je kasnije rekao da je Erdogan "pogrešio" i da je mislio da se stanovnici Gaze, generalno, tretiraju u bolnicama u Turskoj.

"Ako Hamas nazovete 'terorističkom organizacijom', to bi nas rastužilo", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u Ankari nakon što je Micotakis tako nazvao Hamas.

"Ne smatramo Hamas terorističkom organizacijom... Više od 1.000 pripadnika Hamasa se leči u bolnicama širom naše zemlje", rekao je Erdogan.

Turski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, kasnije je rekao da je Erdogan mislio da se uopšteno osvrne na Palestince iz Gaze pod upravom Hamasa, a ne na pripadnike Hamasa.

"Predsednik Erdogan je pogrešio, mislio je na to da je 1.000 stanovnika Gaze na lečenju, a ne pripadnici Hamasa", rekao je turski zvaničnik.

Rojters nije mogao odmah da utvrdi ko su oni koji se leče u Turskoj, ali je u novembru Ankara saopštila da evakuiše desetine ranjenih ili bolesnih stanovnika Gaze, uglavnom obolelih od raka, i njihove pratioce nakon ofanzive Izraela u Gazi.

XS
SM
MD
LG