Linkovi

EU pozvala Izrael da obustavi operaciju u Rafi


Izraelski vojnici tokom operacija u Pojasu Gaze, na fotografiji koju su objavile Izraelske odbrambene snage, tokom rata Izraela protiv Hamasa, 14. maja 2024.
Izraelski vojnici tokom operacija u Pojasu Gaze, na fotografiji koju su objavile Izraelske odbrambene snage, tokom rata Izraela protiv Hamasa, 14. maja 2024.

Evropska unija je pozvala Izrael da odmah okonča vojnu operaciju u gradu Rafa na jugu Gaze, ističući da operacija ometa dostavljanje humanitarne pomoći i da će doneti još više raseljavanja, gladi i ljudskih patnji.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj je rekao da Izrael ima pravo da se brani, ali da mora da poštuje međunarodno pravo i zaštiti civile.

“Evropska unija poziva Izrael da se uzdrži od daljeg pogoršanja već izuzetno teške humanitarne situacije u Gazi, i da otvori grančni prelaz Rafu", rekao je Borelj. "Ukoliko Izrael nastavi vojnu operaciju u Rafi, to će teško opteretiti odnose Evropske unije sa Izraelom."

Borelj je takođe pozvao Hamas da pusti sve taoce koje drži u Gazi, bez postavljanja uslova.

Izraelska vojska saopštila je u sredu da su njene snage izvele vazdušne napade na otprilike 80 ciljeva širom Pojasa Gaze proteklog dana, dok se kopnene jedinice bore na istočnoj strani Rafe, grada na krajnjem jugu Pojasa Gaze, koji je postao žarište izraelskog rata protiv Hamasa.

Izraelske odbrambene snage (IDF) se takođe bore protiv Hamasa u nekoliko oblasti u severnoj Gazi, četiri meseca nakon što je vojska saopštila da je demontirala infrastrukturu militantne grupe u toj oblasti.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je u utorak da je "zapanjen" eskalacijom vojnih aktivnosti Izraelskih odbrambenih snaga u Rafi i njenoj okolini, pošto je skoro 450.000 Palestinaca prisilno raseljeno iz tog područja prošle nedelje.

"Ovakvi događaji dodatno otežavaju humanitarni pristup i pogoršavaju ionako strašnu situaciju", rekao je novinarima u sedištu Ujedinjenih nacija zamenik njegovog portparola, Farhan Hak.

"U isto vreme, Hamas nastavlja da ispaljuje rakete neselektivno. Civili moraju da budu poštovani i zaštićeni u svakom trenutku, u Rafi i drugde u Gazi".

Protekle nedelje, izraelska vojska je intenzivirala bombardovanje i druge operacije u Rafi dok je naređivala stanovništvu da evakuiše delove grada.

Izrael tvrdi da sprovodi ograničenu operaciju uništavanja militantne infrastrukture duž granice Gaze sa Egiptom.

Izraelski borbeni helikopter "Apač", američke proizvodnje, ispaljuje rakete ka ciljevima u Gazi, 14. maja 2024.
Izraelski borbeni helikopter "Apač", američke proizvodnje, ispaljuje rakete ka ciljevima u Gazi, 14. maja 2024.

Hak je rekao da "sada nigde nije sigurno" u Gazi i da šef UN ponavlja svoj apel za hitan humanitarni prekid vatre i oslobađanje svih talaca.

"On poziva da se odmah ponovo otvori prelaz Rafa i da moramo imati nesmetan humanitarni pristup širom Gaze", dodao je Hak.

Više od polovine stanovništva Gaze skriva se u Rafi, a mnogi Palestinci su otišli tamo nakon što su pobegli od rata između Izraela i Hamasa u drugim delovima Gaze.

Hak je rekao da raseljeni stižu na mesta na kojima nema skloništa, toaleta i čiste vode. Sa zatvorenim ključnim prelazima za Gazu, kritično niskim zalihama goriva i skoro blokadom kretanja pomoći, humanitarni radnici ne mogu da ublaže ovu situaciju.

"Kao što smo više puta rekli, sve strane moraju da poštuju međunarodno humanitarno pravo u svakom trenutku", istakao je Hak. "To znači da civili moraju biti zaštićeni, a njihove osnovne potrebe – uključujući hranu, sklonište, vodu i zdravlje – moraju biti zadovoljene gde god da se nalaze u Gazi i bez obzira da li se kreću ili ostaju".

Sjedinjene Države, Ujedinjene nacije i drugi pozvali su Izrael da izbegne ofanzivu punog obima u Rafi, upozoravajući na humanitarnu katastrofu tamo. Ali izraelski lideri kažu da je ofanziva neophodna da bi se postigao cilj eliminacije Hamasa kao pretnje u Gazi.

UN istražuju smrt svog osoblja

U ponedeljak u Gazi, indijski državljanin koji radi za Odeljenje za bezbednost i bezbednost UN (DSS) je ubijen, a još jedan službenik je povređen, kada je njihovo vozilo sa obeležjima UN-a pogođeno na putu za Evropsku bolnicu u Rafi.

Hak je u utorak identifikovao preminulog službenika kao Vaibhava Anila Kalea. Žena iz jordanske službe bezbednosti takođe je povređena i nalazi se na lečenju izvan Gaze, rekao je on.

"UN su uspostavile panel za utvrđivanje činjenica", rekao je Hak. "Istraga je u veoma ranoj fazi, a detalji incidenta se još proveravaju sa Izraelskim odbrambenim snagama".

Rekao je da ono što se do sada zna ukazuje na to da je oružje pogodilo zadnji deo njihovog vozila. On je rekao da UN veruju da je došlo od izraelske tenkovske vatre u toj oblasti.

Sa svoje strane, IDF je u sredu objavio snimak načinjen iz vazduha na kome se, kako navode, vide militanti kako pucaju na radnike Agencije ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA), u pratnji UN vozila.

"Kompleks se nalazi u istočnom Rafi i centralna je tačka za distribuciju pomoći u ime UNRWA za Gazu", navodi Izraelska vojska u poruci na Eksu.

Rat je pokrenut terorističkim napadom Hamasa 7. oktobra na Izrael u kojem je ubijeno 1.200 ljudi zarobljeno oko 250 talaca, prema izraelskim zvaničnicima. U protivofanzivi Izraela u Gazi koja je usledila ubijeno je više od 35.000 Palestinaca, podaci su Ministarstva zdravlja Gaze koje je pod kontrolom Hamasa. Ti brojevi obuhvataju neselektivno i civile, i borce, ali Hamasovo ministarstvo tvrdi da su većina ubijenih žene i deca.

Izrael, sa druge strane, navodi da je ubio više od 14.000 militanata i oko 16.000 civila.

Dopisnica Glasa Amerike iz Ujedinjenih nacija, Margaret Bešir, učestvovala je u pisanju ovog izveštaja. Korišćene su neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG