Linkovi

Republikanci kritikuju Bajdena zbog obustavljanja dijela isporuka oružja Izraelu


Dječaci posmatraju dim koji se uzdiže nakon izraelskih udara na grad Rafa, 13. maja 2024. godine. (Foto: AFP)
Dječaci posmatraju dim koji se uzdiže nakon izraelskih udara na grad Rafa, 13. maja 2024. godine. (Foto: AFP)

Izrael je u nedelju obilježio Dan sjećanja na svoje poginule vojnike i žrtve terora. Sa druge strane granice, Palestinci su slijedili naredbe o evakuaciji pred širenje vojnih operacija Izraela protiv Hamasa u Rafi na jugu Gaze.

Ono što se događa na drugom kraju svijeta ima odjeka i na predizbornu kampanju u Sjedinjenim Državama. Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp govorio je o ratu Izraela protiv Hamasa dok se obraćao grupi od gotovo 100.000 svojih simpatizera u Vajldvudu u Nju Džersiju.

"Ne bi bilo rata u Gazi da sam ja u Bijeloj kući. Kada sam bio predsjednik imali smo mir na Bliskom Istoku kao nikada ranije“, rekao je Tramp.

On i drugi republikanci oštro kritikuju odluku administracije Džoa Bajdena da obustavi slanje određenih isporuka oružja Izraelu, u kontekstu dešavanja u Rafi.

Demokrate i republikanci suprotstavljenih mišljenja o pomoći Izraelu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Senator Lindsi Grejem obrazložio je svoju kritiku poređenjem sa Drugim svjetskim ratom:

Kada smo se kao nacija suočili sa uništenjem nakon Perl Harbora, boreći se sa Njemcima i Japancima, odlučili samo da zaustavimo rat bombardovanjem Hirošime i Nagasakija nuklearnim oružjem. To je bila ispravna odluka. Dajte Izraelu bombe koje im trebaju da završe rat koji ne mogu priuštiti da izgube i radite sa njima na minimiziranju broja žrtava“.

Iako su neke od pošiljki oružja zaustavljene, nedavni izvještaj Stejt Departmenta Kongresu nije donio zaključak da je Izrael narušio američko i međunarodno pravo tokom korištenja vojne pomoći u ratu protiv Hamasa.

Državni sekretar Entoni Blinken odgovorio je na televiziji NBC na pitanje da li Sjedinjene Države izbjegavaju da pozivaju na odgovornost svog saveznika:

Ne, nemamo dvostruke standarde. Odnosimo se prema Izraelu kao jednom od naših najbližih saveznika i partnera, kao što bismo se odnosili prema bilo kojoj drugoj zemlji. A kada budemo mogli donijeti konačne zaključke, uradićemo to. Ali, veoma je teško to učiniti u sred rata“.

Šta čeka Bajdena i Trampa šest mjeseci uoči izbora?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Progresivni senator Berni Sanders, koji se slaže sa Demokratama koje se protive načinu na koji Izrael vodi rat, kaže da Izrael više ne treba da dobija američku vojnu pomoć:

35 hiljada mrtvih Palestinaca, uz 77 hiljada ranjenih. Od toga, dvije trećine su žene i djeca. To nije način na koji vodite rat u civilizovanom društvu, u mjeri u kojoj rat može biti civilizovan“.

Očekuje sa da će predsjednik Džo Bajden, koji je do sada uspijevao postići balans između kampanje za reizbor i zvaničnih predsjedničkih dužnosti, ove sedmice imati nove izazove od republikanaca zbog zaustavljanja nekih od transfera vojne opreme Izraelu.

S druge strane, Donald Tramp je od ponedeljka ponovo u sudnici, gdje je svjedočenje počeo njegov nekadašnji advokat Majkl Koen.

XS
SM
MD
LG