Linkovi

Generalna skupština UN podržala kandidaturu Palestine za članstvo


Sednica generalne skupštine Ujedinjenih nacija (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz)
Sednica generalne skupštine Ujedinjenih nacija (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz)

Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je u petak kandidaturu Palestine da postane punopravni član Ujedinjenih nacija, priznavši je kao kvalifikovanu za pridruživanje i preporučivši Savetu bezbednosti UN da „ponovo razmotri to pitanje“.

Glasanje Generalne skupštine, koja ima 193 člana, predstavljalo je uvid u globalnu sliku o podršci nastojanjima Palestinaca da postanu punopravni članovi UN - potez koji bi efektivno priznao palestinsku državu - nakon što su Sjedinjene Države stavile veto na to u Savetu bezbednosti UN prošlog meseca.

Skupština je u petak usvojila rezoluciju sa 143 glasa za i devet protiv - uključujući SAD i Izrael - dok je 25 zemalja bilo uzdržano. To Palestincima ne daje punopravno članstvo u UN, već ih jednostavno priznaje kao kvalifikovane za pridruživanje.

Rezolucijom Generalne skupštine „određuje se da država Palestina... stoga treba da bude primljena u članstvo“ i „preporučuje da Savet bezbednosti ponovo razmotri to pitanje“.

Palestinsko zalaganje za punopravno članstvo u UN dolazi sedam meseci nakon rata između Izraela i ekstremističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, dok Izrael širi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što UN smatra nelegalnim.

Želimo mir, želimo slobodu“, rekao je palestinski ambasador u UN Rijad Mansur Generalnoj skupštini pre glasanja. „Glas ZA je glas za postojanje Palestine, nije protiv nijedne države... To je ulaganje u mir.”

„Glasanje ZA je ispravna stvar“, rekao je on u izjavi koja je izazvala aplauz.

Prema osnivačkoj Povelji UN, članstvo je otvoreno za „miroljubive države“ koje prihvataju obaveze iz tog dokumenta i koje su u stanju i voljne da ih izvrše.

„Sve dok toliko vas mrzi Jevreje, nije vas ni briga što Palestinci ne vole mir“, rekao je ambasador Ujedinjenih nacija Gilad Erdan, koji je govorio nakon Mansura. Optužio je Skupštinu za uništavanje Povelje Ujedinjenih nacija, pošto je koristio mali sekač da uništi kopiju dokumenta dok je bio za govornicom.

„Sram vas bilo”, rekao je Erdan.

Ambasador je u ponedeljak rekao da, ako ta mera bude odobrena, očekuje da će SAD smanjiti finansiranje Ujedinjenih nacija i njihovih institucija, u skladu sa američkim zakonom.

Zahtev za punopravno članstvo u UN prvo treba da odobri 15-člani Savet bezbednosti, a zatim i Generalna skupština. Ako savet ponovo izglasa tu meru, verovatno će se suočiti sa istom sudbinom: američkim vetom. "Savet mora da odgovori na volju međunarodne zajednice", rekao je ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u UN Mohamed Abušahab skupštini pre glasanja.

Rezolucija Generalne skupštine usvojena u petak daje Palestincima neka dodatna prava i privilegije od septembra 2024. - poput mesta među članovima UN u skupštinskoj sali - ali im neće biti odobreno glasanje u tom telu.

Palestina je trenutno država posmatrač koja nije članica, što je de fakto priznanje državnosti koje je odobrila Generalna skupština UN 2012.

Američko finansiranje

Palestinska misija Ujedinjenih nacija u Njujorku saopštila je u četvrtak - u pismu državama članicama UN - da bi usvajanje rezolucije kojom se podržava puno članstvo bilo ulaganje u očuvanje dugo traženog rešenja o dve države.

Rečeno je da će to „predstavljati jasnu reafirmaciju podrške u ovom veoma kritičnom trenutku za pravo palestinskog naroda na samoopredeljenje, uključujući pravo na njihovu nezavisnu državu“.

Misijom upravljaju Palestinske vlasti, koje imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali. Hamas je zbacio palestinske vlasti sa vlasti u Gazi 2007. Hamas - koji u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela - pokrenuo je napad 7. oktobra na tu zemlju. Izrael je potom odgovorio ofanzivom na Gazu.

Ujedinjene nacije odavno podržavaju plan o dve države koje žive jedna pored druge unutar sigurnih i priznatih granica. Palestinci žele državu na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalimu i Pojasu Gaze, svu teritoriju koju je Izrael zauzeo u ratu sa susednim arapskim državama 1967. godine.

Misija SAD pri Ujedinjenim nacijama saopštila je ranije ove nedelje: „Ostaje stav SAD da je put ka državnosti za palestinski narod kroz direktne pregovore”.

Prema američkom zakonu, Vašington ne može da finansira nijednu organizaciju UN koja daje punopravno članstvo bilo kojoj grupi koja nema „međunarodno priznate atribute“ državnosti. Sjedinjene Države su 2011. godine prekinule finansiranje agencije UN-a za kulturu, UNESKO, pošto je palestinska država postala punopravni član.

U četvrtak, 25 američkih republikanskih senatora predstavilo je zakon o pooštravanju tih ograničenja i prekidu finansiranja bilo kog entiteta koji daje prava i privilegije Palestincima. Malo je verovatno da će zakon proći Senat, koji kontrolišu demokrate predsednika Džoa Bajdena.

XS
SM
MD
LG