Linkovi

Šta su do sada postigli studenti koji protestuju u SAD?


Studenti propalestinski demonstranti sede sede ispred Hamilton hola na univerzitetu Kolumbija u Njujorku, 30. aprila 2024.
Studenti propalestinski demonstranti sede sede ispred Hamilton hola na univerzitetu Kolumbija u Njujorku, 30. aprila 2024.

Diplomske ceremonije na američkim univerzitetima održavaju se u smanjenom obimu ili su otkazane zbog strahovanja u pogledu bezbednosti zbog propalestinskih studentskih protesta. Dok su neke demonstracije dovele do ustupaka uprava fakulteta, druge su se završili nasilnim okršajima.

Za mnoge studente – to je razočaravajući kraj školske godine. Nakon što su studentski protesti zbog rata u Gazi doveli do nasilnih okršaja sa policijom, univerzitet Kolumbija u Njujorku otkazao je svoju glavnu diplomsku ceremoniju - i umesto toga odlučio da održi manje proslave na pojedinačnim fakultetima u okviru kampusa.

Aleksis Išmael je studentkinja četvrte godine na koledžu Barnard, koji je povezan sa Univerzitetom Kolumbija.

Mislim da smo svi imali nekoliko baš teških nedelja… I sada da se škola završi na ovaj način… Kada gledamo širu sliku - mi smo počeli studije onlajn, kao brucoši, zbog kovida. Tako da je sve zajedno baš teško diplomirati na ovaj način”.

Ishod studentskih protesta - od okršaja do ustupaka uprava fakulteta
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Neki kritikuju Kolumbiju zato što je odluku u otkazivanju ceremonije donela nakon što je protestni kamp raščišćen.

“Univerzitet je u brojnim mejlovima studentima i osoblju naveo da su šatori i druge akcije koje su preduzimali studenti razlog što prete da otkažu diplomsku ceremoniju, ali protestni kamp je raščišćen pre više dana", primećuje Oliver Mekoj, student tog univerziteta.

Kada su propalestinski protesti zahvatili američke kampuse, neki univerziteti su brzo ažurirali svoju politiku kada je reč o slobodi govora i protestima.

“Mislim da je to definitivno bio alarm za univerzitete koji možda do sada nisu morali da sprovode svoju politiku u odnosu na proteste u takvoj meri kao što su morali proteklih nekoliko meseci", kaže Zek Grinberg iz Fondacije za prava i izražavanje pojedinaca.

Druge uprave koledža su pristale da pregovaraju sa studentima.

Na univerzitetu Ratgers, rezultat je bio da je škola pristala da otvori novi Arapski kulturni centar i načini druge ustupke, u zamenu za dobrovoljno rasformiranje kampova.

“To je očigledno izuzetno osetljivo političko pitanje i mislim da studenti samo žele da se čuje njihov glas. Ako se studentima da mesto za stolom, i omogući da iskažu svoje mišljenje i da imaju ulogu, to je dobra ideja.”

Mnogi studenti su pozvali univerzitete da ne uzimaju novac od izraelskih kompanija čiji su interesi povezani sa ratom u Gazi. To nije lak zadatak, kažu eksperti.

“Finansijsko odvajanje postaje komplikovanije jednostavno zbog načina na koji se sredstava investiraju. Sve je tako rašireno. I Epl i Gugl posluju u tom delu Bliskog istoka. Mislim da 90% S&P kompanija ima učešće u nekoj vrsti takvog biznisa. Kako se onda to razdvoji?” - ukazuje Meri Papazian, potpredsednica Asocijacije upravnih odbora univerziteta i koledža.

Njujorška policija na ulazu u Univerzitet Kolumbija 6. maja 2024.
Njujorška policija na ulazu u Univerzitet Kolumbija 6. maja 2024.

Međutim, ne treba odbaciti ni primedbe studenata, kaže ona, a univerziteti treba da budu transparentni o tome šta rade.

“Razmena informacija, pomoć studentima i drugima da shvate šta radimo, i što je još važnije – zašto radimo to što radimo i zašto donosimo odluke koje donosimo.”

Univerzitet Južne Kalifornije je takođe otkazao svoju diplomsku ceremoniju.

Na univerzitetu Mičigena, demonstranti su na kratko poremetili dodelu diploma.

Studentski protesti imaju dugu i uvaženu istoriju u Americi, ali se čini da i dalje postoje pouke koje se mogu naučiti o tome kako pristupiti demonstracijama na načine koji mogu da podrže sve strane.

XS
SM
MD
LG