Linkovi

Nuklerani pregovori sa Iranom pauzirani, SAD krive Teheran


Državni sekretar SAD Entoni Blinken tokom konferencije za novinare u Stokholmu, 2. decembra 2021
Državni sekretar SAD Entoni Blinken tokom konferencije za novinare u Stokholmu, 2. decembra 2021

Diplomate koje pregovaraju u Beču o oživljavanju sporazuma iz 2015. kojim je bio obuzdan iranski nuklearni program, pauzirali su razgovore do sledeće nedelje, a zvaničnici iz Sjedinjenih Država i Evrope kritikuju Iran zbog Izostanka napretka.

"Ono što smo videli u poslednjih nekoliko dana je da Iran trenutno ne izgleda ozbiljno voljan da uradi ono što je neophodno da se vrati na poštovanje, zbog čega smo završili ovu rundu pregovora u Beču", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u petak, govoreći na virtuelnoj konferenciji svetskih lidera koju je organizovala novinska agencija Rojters.

"Ako se put ka povratku na poštovanje sporazuma pokaže kao ćorsokak, mi ćemo tražiti druge opcije", dodao je on, ne iznoseći dalje detalje.

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je u petak da je u ranijim rundama pregovora sa Iranom "postignut napredak kroz pronalaženje kreativnih kompromisnih rešenja za mnoga od najtežih pitanja koja su bila teška za sve strane". Ali, rekao je, "pristup Irana ove nedelje, nažalost, nije bio da pokuša da reši preostala pitanja".

Evropski zvaničnici takođe su izrazili frustraciju prema Iranu zbog pregovora koji su počeli u ponedeljak.

U saopštenju od petka visokih zvaničnika Francuske, Britanije i Nemačke - tri evropske sile koje deluju kao posrednici u nuklearnim pregovorima - kaže se: "Ove nedelje (Iran) je odustao od diplomatskog napretka".

Sjedinjene Države i Iran nastavili su u ponedeljak indirektne pregovore u Beču, a posrednici su nastojali da obe strane vrate u usaglašenost sa sporazumom iz 2015, poznatim kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA). Američki i iranski pregovarači su prethodno održali šest rundi indirektnih pregovora u Beču od aprila do juna, kada je Iran prekinuo pregovore uoči predsedničkih izbora tog meseca.

Prema JCPOA, Iran je obećao da će obuzdati nuklearne aktivnosti koje bi mogle da budu korištene za izradu oružja u zamenu za ublažavanje međunarodnih sankcija. Teheran negira da je razvijao nuklearno oružje.

Prethodna američka administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa napustila je JCPOA 2018. godine, rekavši da sporazum nije dovoljno oštar prema Iranu i ponovo je uvela američke sankcije to zemlji. Iran je uzvratio godinu dana kasnije tako što je počeo javno da prekoračuje ograničenja za svoje nuklearne aktivnosti koja su postavljena JCPOA-om . Trampov naslednik, predsednik Džo Bajden, rekao je da želi ponovo da poštuje dogovor ako Iran učini isto.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u sredu najnovije iransko kršenje JCPOA ograničenja, rekavši da je počeo da koristi napredne centrifuge u svom podzemnom nuklearnom postrojenju u Fordu za obogaćivanje uranijuma do 20 odsto čistoće, od čega je potreban samo mali korak do nivoa naoružanja.

Izrael, ključni saveznik SAD za kog je Iran obećao da će nastaviti da pokušava da uništi, reagovao je na tu vest sa uzbunom. Izraelska vlada je saopštila da je premijer Naftali Benet razgovarao telefonom sa Blinkenom u četvrtak i optužila Teheran da koristi Fordo napredak kao "nuklearnu ucenu" u pregovorima o JCPOA. U njemu se navodi da je Benet pozvao Sjedinjene Države i druge svetske sile da odgovore tako što će odmah prekinuti pregovore.

Blinken je dao svoj komentar o utvrđivanju ozbiljnosti iranskih pregovarača u "narednih dan ili dva" dok je odgovarao novinaru koji je pitao šta misli o Benetovoj žalbi. "Nećemo prihvatiti status kvo da Iran gradi svoj (nuklearni) program s jedne strane i odugovlači u pregovorima s druge strane. To neće potrajati", dodao je Blinken.

To je bio prvi put da je Blinken ili bilo koji drugi zvaničnik Bajdenove administracije javno izjavio tako konkretan i kratak vremenski okvir za procenu iranske pregovaračke pozicije, nakon višemesečnog odbijanja da to učini, a istovremeno je rekao da vreme ističe.

U komentaru novinarima u četvrtak u Beču, glavni iranski nuklearni pregovarač i zamenik ministra spoljnih poslova Ali Bageri Kani rekao je da je Teheran spreman da nastavi pregovore ako su "spremni" da urade isto, očigledno misleći na SAD i druge zapadne sile.

Britanija, Francuska i Nemačka, tri evropske sile koje deluju kao posrednici u pregovorima o JCPOA, već su pooštrile svoj stav prema Iranu prošle nedelje, izdavši saopštenje u kom se izražava "duboka zabrinutost" da Iran "trajno i nepovratno unapređuje svoje nuklearne kapacitete i izlaže međunarodnu zajednicu značajanom riziku".

Blinkenov kratki rok za Iran da pokaže ozbiljnost takođe je došao dan nakon što je Iran predao dva predloga zapadnim silama za sankcije SAD koje želi da ukine i za nuklearna ograničenja koja je spreman da nastavi u zamenu za ublažavanje američkih sankcija.

Iran je više puta insistirao da želi da se ukinu sve sankcije koje su SAD uvele poslednjih godina, bez obzira da li su SAD opravdale mere kao odgovor na iranske nuklearne aktivnosti, navodnu umešanost u terorizam ili navodne povrede ljudskih prava. Teheran nije javno izneo na koje je nuklearne ustupke spreman.

„Koliko sam shvatio iz najnovijih novinskih izveštaja, to su [iranski predlozi] maksimalistički zahtevi koji su neizvodljivi za Sjedinjene Države“, rekao je Džejson Brodski, politički direktor američke grupe za zastupanje Ujedinjenih protiv nuklearnog Irana, u intervjuu za Glas Amerike.

Iranski analitičar i kritičar JCPOA Benam Ben Taleblu iz vašingtonske Fondacije za odbranu demokratija rekao je za Glas Amerike da bi ozbiljan pregovarački pristup Irana značio ne samo odustajanje od zahteva da se razgovori u početku fokusiraju na ublažavanje sankcija, već i predlaganje vremenskog okvira za povratak u poštovanje nuklearnih ograničenja JCPOA od strane Teherana.

Brodski je rekao da bi Blinkenove izjave u četvrtak takođe mogle dati Iranu mogućnost da produži pregovore o JCPOA na druge načine.

"Iako je već veoma kasno", rekao je Blinken, "nije prekasno da Iran preokrene kurs i smisleno se angažuje u nastojanju da se vrati na uzajamno poštovanje JCPOA".

Brodski je rekao da bi Iran mogao prihvatiti zahteve IAEA da ponovo omogući inspektorima UN pristup kamerama u postrojenju sa centrifugama u Karadžu nakon što je mesecima blokirao takav pristup. "Bio bi to simboličan ustupak da se proces nastavi", rekao je on.

Rajan Kostelo, politički direktor američke grupe za zagovaranje pro-JCPOA Nacionalnog iransko-američkog saveta, rekao je da se iranski nuklearni pregovarači možda drže na takav način kako bi dali Sjedinjenim Država vremena da shvate koji je njihova krajnja pozicija.

"Verovatno će biti konsultacija u prestonicama i tako dalje, a proces će se odvijati nedeljama i mesecima, a ne nekoliko dana", predvideo je on za Glas Amerike.

Sindi Šejn, koja u Glasu Amerike prati diplomatska zbivanja, doprinela je pisanju ovom izveštaju. Neke informacije stigle su od agencije Frans pres i Rojtersa.

XS
SM
MD
LG