Linkovi

Iran izvršio drugu smrtnu kaznu za vreme protesta: muškarac obešen sa krana


Vest o egzekuciji Madžidreze Rahnavarda koju su objavile vlasti Irana na ekranu mobilnog telefona.
Vest o egzekuciji Madžidreze Rahnavarda koju su objavile vlasti Irana na ekranu mobilnog telefona.

Iran je u ponedeljak izvršio drugo pogubljenje zatvorenika osuđenog tokom masovnih protesta u zemli, tako što ga je javno obesio sa građevinskog krana, kao sumorno upozorenje drugima.

Novinska agencija Mizan koju vodi iransko pravosuđe saopštila je da je Madžidreza Rahnavard obešen u ponedeljak u gradu Mašhad.

purportedly becoming angry about security forces killing of protesters.

Rahnavard je optužen da je prošlog meseca u Mašhadu smrtno izbo nožem dva pripadnika bezbednosnih snaga, navodno ogorčen zbog ubijanja demonstranata.

Aktivisti kažu da je Iran osudio najmanje desetak ljudi na smrt tokom saslušanja iza zatvorenih vrata.

Prva osoba koja je ubijena u vezi sa protestima pogubljena je prošle nedelje.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je u ponedeljak da očekuje da ministri spoljnih poslova EU odobre "veoma, veoma oštar paket sankcija" Iranu kako zbog gušenja demonstracija u toj zemlji, tako i zbog uloge Teherana u snabdevanju Rusije bespilotnim letelicama koje je Moskva koristila za napad na Ukrajinu.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je novinarima uoči sastanka u Briselu da su iranska pogubljenja "očit pokušaj zastrašivanja".

"Jasno pokazujemo da stojimo uz nevine ljude u Iranu", rekla je Berbok. "Sistem koji na ovaj način tretira svoje ljude ne može očekivati da će nastaviti da ima napola normalne odnose sa Evropskom unijom".

UN su saopštile da su zgrožene zbog još jedne primene smrtne kazne nad demonstrantom Rahnavardom koji je pogubljen samo tri nedelje nakon što je uhapšen. "Strahujemo za druge demonstrante koji su osuđeni na smrt. Primena smrtne kazne nije u skladu sa pravom na život", saopštila je na Tviteru kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava.

Protesti su počeli kao odgovor na smrt u policijskom pritvoru 22-godišnje Mahse Amini, koju je pritvorila iranska policija za moral jer je prekršila pravila oblačenja tako što je nepropisno nosila maramu.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.
XS
SM
MD
LG