Linkovi

SAD će pomoći Ukrajini u slučaju ruskog hemijskog ili biološkog napada


Predstavnica za medije Bele kuće Džen Psaki (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque )
Predstavnica za medije Bele kuće Džen Psaki (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque )

Sjedinjene Države snadbeće Ukrajinu opremom i zalihama ukoliko Rusija bude upotrebila hemijsko ili biološko oružje, objavila je Bela kuća.

Ukazano je i da to neće umanjiti spremnost Amerike na unutrašnjem planu.

"Zalihe će biti ustupljene u skladu sa upozorenjem Sjedinjenih Država i drugih država o mogućnostima da Rusija upotrebi takvo oružje u Ukrajini, kao i planovima da sprovede operaciju koja bi bila uvertira takvom napadu", izjavila je predstavnica za medije Bele kuće Džen Psaki.

U istom danu američki državni sekretar Entoni Blinken i britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras razmatrali su moguće dodatne sankcije koje bi osnažile reakciju na rusku invaziju na Ukrajinu, saopštio je Stejt department.

Takođe, razgovarali su i o predstojećem sastanku ministara inostranih poslova NATO-a, navodi se u saopštenju.

Trans je posle razgovora tvitovala da su se Britanija i SAD saglasili da rade na okončanju zavisnosti od ruske energije.

"Saglasili smo se da se mora nastaviti pritisak na Rusiju i radićemo na tome da eliminišemo zavisnost od ruske energije", navela je Tras na Tviteru.

Prethodno je neimenovani zvaničnik američkog Sekretarijata za finansije izjavio da su sankcije koje su Rusiji uvele Sjedinjene Države i njihovi saveznici pogodile rusku valutu i ekonomiju i navele Rusiju da bude - kako se izrazio - zatvorena ekonomija.

Zvaničnik je ukazao da oštra ograničenja deviznog kursa znače da vrednost rublje nije određena ponudom i potražnjom.

Značajnija aktivnost na crnom tržištu pokazala je nagli pad vrednosti valute i odrazila slabost rublje”, ukazao je neimenovani zvaničnik.

Od momenta ruske invazije na Ukrajinu i sankcija velikog dela međunarodne zajednice ruska rublja zabeležila je rekordno nisku vrednost u odnosu na dolar i evro – američku i valutu Evropske unije.

Bajden: Rusija će platiti još veću cenu ako nastavi agresiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

XS
SM
MD
LG