Linkovi

SAD ukidaju povlašćeni trgovinski status Rusije, zabranjuju uvoz ruskog alkohola i morskih plodova


Američki predsednikk Džo Bajden objavljuje nove akcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini (Foto: Reuters/Evelyn Hockstein)
Američki predsednikk Džo Bajden objavljuje nove akcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini (Foto: Reuters/Evelyn Hockstein)

Američki predsednik Džo Bajden u petak je objavio da će Sjedinene Države, uz G7 i Evropsku uniju, ukinuti Rusiji status povlašćenog trgovinskog partnera da bi je kaznile zbog invazije na Ukrajinu.

"Svaka od naših zemalja preduzeće korake da Rusiji ukine status povlašćenog trgovinskog partnera. Taj status znači da su se dve zemlje saglasile da trguju jedna sa drugom pod najboljim mogućim uslovima - niske tarife, mali broj trgovinskih prepreka i najveći mogući dozvoljeni uvoz", naglasio je Bajden u obraćanju u Beloj kući.

"U Sjedinjenim Državama, mi to zovemo stalni normalni trgovinski odnosi, ali to je ista stvar. Zbog ukidanja tog statusa, Rusiji će biti teže da posluje sa SAD i preduzimanjem tog poteza zajedno sa drugim zemljama, koje čine polovinu globalne ekonomije, zadaće se još jedan težak udarac ruskoj ekonomiji koja već trpi veliku štetu zbog naših sankcija", ocenio je Bajden.

Najnoviji potez američke administracije otvoriće put za Ameriku da uvede tarife na niz ruskih proizvoda, čime bi se povećao pritisak na rusku privredu koja se nalazi na ivici duboke recesije, prenosi agencija Rojters.

U Sjedinjenim Državama, za ukidanje "stalnih normalnih trgovinskih odnosa" sa Rusijom potrebno je odobrenje Kongresa, ali su obe stranke već najavile podršku za taj potez.

Bajden je na konferenciji za novinare takođe objavio da se zabranjuje uvoz dijamanata, morskih plodova i alkohola iz Rusije, kao i izvoz luksuznih proizvoda u tu zemlju.

"Ovo su najnoviji koraci koje preduzimamo, ali ne i poslednji", upozorio je američki predsednik i naglasio da je ruski predsednik Vladimir Putin "agresor" i da mora "da plati cenu".

Bajden se odlučio na ovaj korak jer u Vašingtonu raste pritisak obe stranke da SAD ponište "normalne trgovinske odnose" sa Rusijom. Bajden je ranije objavio da SAD prestaju sa uvozom ruske nafte i gasa. Kanada je bila prva američka saveznica koja je ukinula trgovinske povlastice Rusiji prošle nedelje.

Američki predsednik je najavio da će G7 uvesti sankcije većem broju ruskih oligarha i njihovim porodicama.

"G7 takođe povećava pritisak na korumpirane ruske milijardere. Dodajemo nova imena na spisak oligarha i njihovih porodica koje sankcionišemmo, i povećavamo koordinaciju među članicama G7 da zaplenimo njihove ilegalne prihode. Oni podržavaju Putina. Kradu od ruskg naroda i pokušavaju da sakriju novac u našim zemljama. Deo su kleptokratije koja postoji u Moskvi i moraju da snose bolne posledice ovih sankcija", naglasio je predsednik SAD.

Sekretarijat za finansije je nakon Bajdenovog obraćanja saopštio da SAD uvode sankcije većem broju ruskih oligarha i pripadnika elite. Među sankcionisanima su 10 članova odbora VTB banke, 12 poslanika Dume uključući i predsedavajućeg Vjačeslava Volodina, kao i porodica portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

Bela kuća je u odvojenom saopštenju navela da će Bajden zabraniti američke investicije u Rusiji van energetskog sektora, a da će G7 preduzeti korake da blokira pristup Rusije sredstvima u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Svetskoj banci.

Sjedinjene Države takođe proširuju sankcije Rusiji, da bi obuhvatile direktore sankcionisanih banaka i ruskog bankara Jurija Kovalčuka, kao i ruske poslanike.

"Rusija ne može da bude odgovorna za ogromno kršenje međunarodnog prava i da očekuje da će imati koristi od toga što je deo međunarodnog ekonomskog poretka", navodi se u saopštenju iz Bele kuće.

Rusija je 2019. godine bila 26. po veličini trgovinski partner Sjedinjenih Država, a trgovinska razmena između dve zemlje iznosila je oko 28 milijardi dolara, pokazuju podaci kancelarije američkog predstavnika za spoljnu trgovinu.

Zabrana izvoza američkih luksuznih proizvoda u Rusiju i Belorusiju - uključujući satove, vozila, odeću, alkohol i nakit - stupa na nagu u petak, saopštio je Sekretarijat za ekonomiju, u okviru napora da se dodatno izoluju Moskva i njeni saveznici.

Amerika je 2021. godine iz Rusije uvezla ribu i riblje proizvode u vrednosti od milijardu i 200 miliona dolara, prema podacima američkog Biroa za statistiku. Te godine uvezla je dijamante iz Rusije u vrednosti od 275 miliona dolara, i oko 21 milion dolara alkoholnih pića.

XS
SM
MD
LG