Linkovi

SAD tvrde da će Kina pomoći Rusiji, Peking to ocenjuje kao "maliciozne dezinformacije"


Ši Đinping i Vladimir Putin na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu
Ši Đinping i Vladimir Putin na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu

SAD su upozorile Kinu da ne pokušava da vojno ili finansijski pomogne Rusiji u invaziji na Ukrajinu. Prema navodima američkih zvaničnika, Rusija je tražila takvu vrstu podrške od Kine, a Peking je signalizirao da je voljan da to obezbedi.

Moskva to negira i navodi da ima dovoljno resursa da ispuni svoje ciljeve.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je američke navode o pomoći ocenilo kao "maliciozne dezinformacije".

"SAD kontinuirano šire maliciozne informacije o Kini u vezi sa Ukrajinom. Kina ima konstruktivnu ulogu u promovisanju mirovnih pregovora. Umesto da dodajemo ulje na vatru i eskaliramo situaciju. naš glavni prioritet ostaje da nađeno diplomatsko rešenje", rečeno je Rojtersu u kineskoj ambasadi u Londonu.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven sastao se u ponedeljak u Rimu sa najvišim kineskim diplomatom Jangom Điječijem s kojim je razgovarao o nizu pitanja koja se tiču odnosa SAD i Kine, "sa sadržajnim razgovorom o ruskom ratu protiv Ukrajine", saopšteno je iz Bele kuće.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven, 11. februar 2022.
Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven, 11. februar 2022.

Predsednik Džo Bajden poslao je svog savetnika za nacionalnu bezbednost na razgovore sa visokim kineskim zvaničnikom pošto raste zabrinutost da Kina pojačava ruske dezinformacije u ratu u Ukrajini i da može pomoći Rusiji da izbegne posledice ekonomskih sankcija.

Neimenovani visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je novinarima posle sastanka da je Saliven tokom intenzivnog sedmosatnog razgovora "izrazio duboku zabrinutost Amerike zbog kineske podrške Rusiji".

Slično je na konferenciji za novinare naveo i portparol Stejt departmenta Ned Prajs, koji je upozorio da podrška Rusiji u svetlu njene invazije na Ukrajinu može da ima posledice po odnose Kine sa zemljama širom sveta, uključujući američke saveznike i partnere u Evropi i indo-paficičkom regionu.

Bela kuća je optužila Peking da širi lažne ruske tvrdnje da Ukrajina vodi laboratorije za hemijsko i biološko oružje uz podršku SAD. Američki zvaničnici rekli su da Kina pokušava da obezbedi pokriće za potencijalni napad ruske vojske biološkim ili hemijskim oružjem na Ukrajince.

Salivan je u nedelju TV mreži NBC rekao da kada Rusija počne da optužuje druge zemlje da se spremaju da pokrenu biološke ili hemijske napade, "dobro je reći da je možda na korak od toga da to sama uradi".

On je takođe rekao da Kina i druge zemlje ne bi trebalo da pokušavaju da pomognu Rusiji da zaobiđe sankcije i da su SAD jasno stavile do znanja da druge zemlje ne bi trebalo da spasavaju rusku ekonomiju.

"Osiguraćemo da ni Kina, ni bilo ko drugi ne može da kompenzuje Rusiji ove gubitke", rekao je Saliven.

Upečatljive optužbe za ruske dezinformacije i saučesništvo Kine usledile su nakon što je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova bez dokaza navela da SAD finansiraju ukrajinske laboratorije za hemijsko i biološko oružje.

Rusku tvrdnju ponovio je i portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan, koji je izjavio da postoji 26 bio-laboratorija i srodnih objekata u "kojima američki Sekretarijat za odbranu ima apsolutnu kontrolu".

Ujedinjene nacije saopštile su da nisu dobile informacije koje bi potkrepile takve optužbe.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki prošle nedelje nazvala je te tvrdnje "besmislenim".

"Sada kada je Rusija iznela ove lažne tvrdnje, a Kina je naizgled podržala ovu propagandu, svi bi trebalo da pazimo da Rusija eventualno ne upotrebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini, ili da napravi 'operaciju lažne zastave' koristeći ih", napisala je Psaki na Tviteru u sredu uveče. "To je jasan obrazac".

Salivan, koji se pojavio u nekoliko emisija vesti u nedelju pre svog puta, rekao je za CBS da je ruska retorika o hemijskom i biološkom ratu pokazatelj da se Rusi zapravo spremaju da to urade i pokušaju da prikače krivicu na drugu stranu i da "niko ne treba da padne na to".

Međunarodna zajednica godinama ocenjuje da je Rusija koristila hemijsko oružje u pokušajima atentata na Putinove protivnike poput Alekseja Navalnog i bivšeg špijuna Sergeja Skripalja. Rusija takođe podržava Asadovu vladu u Siriji, koja je koristila hemijsko oružje protiv svog naroda u deceniju dugom građanskom ratu.

Svedočeći u četvrtak pred Komitetom za obaveštajne poslove Senata, direktor CIA Vilijam Berns takođe je ukazao na ozbiljnu zabrinutost da bi Rusija mogla da postavlja temelje za sopstveni hemijski ili biološki napad, za koji bi onda okrivila SAD ili Ukrajinu u "operaciji lažna zastava".

"Ovo je nešto, kao što svi dobro znate, u velikoj meri deo ruskog scenarija", rekao je on.

"Oni su koristili ovo oružje protiv sopstvenih građana, barem su podsticali upotrebu u Siriji i drugde, tako da je to nešto što shvatamo veoma ozbiljno".

Kina je bila jedna od retkih zemalja koja je izbegla da kritikuje Ruse zbog svoje invazije na Ukrajinu. Kineski predsednik Ši Đinping ugostio je ruskog predsednika Vladimira Putina na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, samo nekoliko nedelja pre nego što je Rusija započela invaziju 24. februara.

Tokom Putinove posete Kini prošlog meseca, dvojica lidera su objavila izjavu od 5.000 reči u kojoj su izjavili da "nema granica" u prijateljstvu između dve zemlje.

Kinezi su bili uzdržani kod glasanja u UN kojim se osuđuje Rusija i kritikovali su ekonomske sankcije Moskvi. Izrazili su podršku mirovnim pregovorima i ponudili svoje posredničke usluge, uprkos pitanjima o njenoj neutralnosti i oskudnom iskustvu u posredovanju u međunarodnim sukobima.

Kineski zvaničnici su takođe rekli da Vašington ne bi trebalo da može da se žali na postupke Rusije jer su SAD napale Irak pod lažnim izgovorom. SAD su tada tvrdile da imaju dokaze da Sadam Husein skladišti oružje za masovno uništenje, iako ono nikada nije pronađeno.

Za Rusiju, Kina bi mogla da bude ključni ekonomski partner u ublažavanju oštrih sankcija koje su uvele SAD, Britanija, 27 članica Evropske unije i druge zemlje, iako se postavlja pitanje koliko daleko će Peking ići u otuđenju alijanse i stavljanju svoje sopstvene ekonomije u opasnosti.

Bajdenova administracija želi da ostavi utisak na Kinu da bi svaki pokušaj ublažavanja sankcija Rusiji mogao da ima posledice na njene odnose sa Sjedinjenim Državama i zapadnim saveznicima.

Saliven je u nedelju za CNN rekao da administracija veruje da je Kina znala da Putin "nešto planira" pre invazije na Ukrajinu. Ali, on je kazao da kineska vlada "možda nije razumela u potpunosti to jer je vrlo moguće da je Putin lagao njih na isti način kao što je lagao Evropljane i druge".

Salivan i Jang su se poslednji put sastali na razgovorima licem u lice u Švajcarskoj, gde je Salivan izneo zabrinutost Bajdenove administracije zbog kineskih vojnih provokacija protiv Tajvana, kršenja ljudskih prava etničkih manjina i napora da se uguše prodemokratski zagovornici u Hong Kongu.

Taj sastanak je postavio scenu za trosatni virtuelni sastanak u novembru između Bajdena i Šija.

Salivan će se tokom boravka u Rimu sastati i sa Luiđijem Matiolom, diplomatskim savetnikom italijanskog premijera Marija Dragija.

XS
SM
MD
LG