Linkovi

Dolazak Raša tudej u BiH dodatno će zakomplikovati situaciju u toj zemlji


Eskperti o posljedicama pokretanja Raša tudej u BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

Eskperti o posljedicama pokretanja Raša tudej u BiH

Televizija Raša tudej (RT) počeće emitovanje programa u Bosni i Hercegovini (BiH), a kanal će biti na srpskom jeziku, najavljeno je iz ove kuće. Informaciju o pokretanju kanala potvrdila je glavna urednica Margarita Simonjan.

Dolazak medija kojeg finansira ruska vlada na teritorij zemlje prema kojoj je negativno nastrojen, te je protiv NATO Alijanse, može unazaditi odnose BiH s njenim međunarodnim partnerima, kaže bivši ambasador BiH u Rusiji Enver Halilović.

Dolazak i njihovo emitovanje programa samo će još mnogo više usložniti svu političku situaciju u BiH“, kaže Halilović za Redakciju Glasa Amerike za BiH.

RT je pod sankcijama Evropske unije (EU) od 2022. godine, jer su širili propagandu i dezinformacije Kremlja tokom agresije Rusije na Ukrajinu.

Iz Delegacije EU u BiH navode da je BiH značajno unaprijedila usklađenost s vanjskom politikom EU, ali da su restriktivne mjere EU i dalje predmet političkog osporavanja, što je rezultiralo preprekama u njihovoj sprovedbi, uključujući i emitovanje sponzorisanih ruskih državnih medija.

Očekujemo da BiH uloži dalje napore kako bi se onemogućilo strano uplitanje i manipulacije informacijama. Dopuštanje djelovanja sankcionisane propagande na vlastitom teritoriju je direktno suprotno tome“, navode iz Delegacije EU u BiH za Glas Amerike.

Elmir Sadiković, profesor evropskih integracija na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu takođe smatra da bi emitovanje jednog ruskog kanala na prostoru BiH, moglo unazadati njen EU put.

Ne slučajno se otvara i pokrenuće se vjerovatno – i realizirati – u ovim sedmicama kada treba Evropsko vijeće da odlučuje o početku pregovora BiH sa EU. To će u ovom kontekstu odnosa Evrope prema Rusiji apsolutno biti veliki korak unazad. Sigurno će institucije Evropskog vijeća to pitanje pokrenuti“, kaže Sadiković.

Diplomata Halilović godinama je istraživao ruski utjecaj u BiH, između ostalog i medije. Navodi da su novinari i urednici ove ruske televizije posebno obučeni kako da izvještavaju.

Glavni urednici i glavni novinari na tom mediju su dužni da nauče određeni vokabular za komunikaciju, odnosno, za izvještavanje, da nauče šeme pomoću koji analiziraju političke i bilo koje druge događaje, ne samo u Rusiji nego i u Evropi, u odnosima Rusije i Evrope“, objašnjava Halilović.

Kanal RT je u BiH dostupan putem određenih kablovskih operatera. Prošle godine su objavili dokumentarac koji zagovara tezu o postojanju bh. kalifata i vjerskoj radikalizaciji muslimana u BiH, te negira postojanje presuda za opsadu Sarajeva i genocid u Srebrenici.

Što se tiče mogućnosti emitovanja kanala RT, već imamo situaciju sa zabranom tog kanala. Sa stanovišta, recimo, osnovnih ljudskih prava ja nisam siguran da je to ispravan potez, jer na Zapadu je zabranjen kanal, odnosno i vebsajt nije pristupačan. (…) Međutim u BiH je to samo još jedan dodatak medijskoj džungli, koja ovdje zaista postoji, koja je nepotrebna, koja se finansijski ne može održati“, kaže Neven Anđelić, profesor na londonskom Univerzitetu Regent’s.

Ruski uticaj u BiH je i dalje najprisutniji zbog bliskih veza Milorada Dodika sa Vladimirom Putinom. S obzirom na zabrane u cijelom evropskom okruženju, pitanje je na koji način RT planira pokrenuti emitovanje programa u BiH.

Za emitovanje digitalnog zemaljskog signala potrebna je dozvola Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

XS
SM
MD
LG