Linkovi

Predstavnički dom glasao da je Stiv Benon kriv za nepoštovanje Kongresa


Stiv Benon je bio strateg Bele kuće u vreme Donalda Trampa.
Stiv Benon je bio strateg Bele kuće u vreme Donalda Trampa.

Predstavnički dom glasao je da je Stiv Benon, dugogodišnji politički saradnik i savetnik bivšeg predsednika Donalda Trampa kriv za nepoštovanje Kongresa zbog odbijanja da sarađuje sa istragom smrtonosnog upada Trampovih pristalica u Kongres. Donji dom Kongresa, u kome većinu imaju demokrate, glasao je sa 229 glasova za, i 202 protiv, a devetoro republikanaca se pridružilo demokratama u preporuci da se protiv Benona podigne krivična otpužnica.

Pitanje sada prelazi u nadležnost Sekretarijata za pravosuđe, gde sekretar za pravosuđe Merik Garland donosi končanu odluku o tome da li će se protiv Stiva Benona podići otpužnica.

Benon je odbio da se odazove na pozive komisije da svedoči i dostavi dokumenta, pozivajući se na Trampovo insistiranje - koje osporavaju neki pravni eksperti - da su njegove komunikacije zaštićene pravnom doktrinom nazvanom izvršna privilegija.

"Kakav bi se presedan postavio za Predstavnički dom ako bismo dozvolili jednom svedoku da nas ignoriše?", pitao je demokrata Beni Tompson, predsedavajući komisije, u debati pre glasanja. Zajedno sa Tompsonom, debatu je vodila i republikanska članica Predstavičkog doma Liz Čejni iz Vajominga, što je bio jedan od retkih primera dvostranačke saradnje. Ipak, većina republikanskih kongresmena nije glasala da je Benon kriv za nepoštovanje Kongresa.

Odluka Sekretarijata za pravosuđe bi svakako uticala ne samo na efikasnost istrage o konkretnom slučaju upada u Kongres, već i na sposobnost Kongresa uopšte da od drugih organa vlasti traži da nešto preduzmu.

Profesor prava na univerzitetu Džordž Vašington, Stiven Salcburg, smatra da bi Sekretarijat za pravosuđe trebalo da izrekne sankciju Benonu na osnovu odluke Kongresa, kako ne bi ispalo da su obavezujući pozivi za svedočenje koje Kongres upućuje, a o koji se Benon oglušio na Trampov poziv, samo "šala".

Demokrate pritiskaju Sekretarijat za pravosuđe da postupi dalje po njihovoj odluci, ali to nije sigurno.

"Sekretarijat će doneti sopstvenu, nezavisnu odluku, baziranu isključivo na činjenicama i zakonu. Tačka", rekao je portparol sekretara za pravosuđe Merika Garlanda.

Ako Predstavnički dom odluči da Benona proglasi krivim za nepoštovanje Kongresa, slučaj će potom razmatrati tužioci u Sekretarijatu za pravosuđe koji će odlučiti da li da ga prezentuju pred velikom porotom koja bi odlučivala o optužnici.

Sekretarijat je, generalno, bio uzdržan od toga da krivično goni one koje Kongres proglasi krivim za nepoštovanje. Ali, Benonov slučaj je specifičan jer demokrate drže i Kongres i Belu kuću, a istražuje se jedan od najnasilnijih incidenata - upad na Kapitol hil.

"Ovde govorimo o velikoj stvari, nasilnom napadu na američku demokratiju", rekao je demokrata u Predstavničkom domu Džejmi Raskin.

I ako Sekretarijat ne odluči da pravno goni Benona, Kongres može da pokrene građansku parnicu na sudu.

XS
SM
MD
LG