Linkovi

Bivši Trampov saradnik odbio da svedoči u Kongresu


Bivši glavni strateg Bele kuće Stiv Benon
Bivši glavni strateg Bele kuće Stiv Benon

Bivši glavni strateg Bele kuće Stiv Benon nije u utorak svedočio u Predstavničkom domu o periodu kada je bio ključni savetnik predsednika Donalda Trampa, iako su mu članovi Kongresa naložili da se pojavi pred Odborom za obaveštajne poslove.

Republikanski kongresmen Majk Konvej, koji u odboru predvodi istragu ruskog mešanja u američke predsedničke izbore, prethodno je rekao da očekuje da se Benon pojavi i odgovori na pitanja članova.

Međutim, to se nije dogodilo zbog aktuelnog spora zakonodavaca sa Belom kućom u pogledu pitanja na koje Trampov bivši bliski saradnik može da odgovori.

Još nije poznato da li će Kongres preduzeti bilo zakonsku akciju protiv Benona, zato što se nije odazvao pozivu da svedoči pred odborom Predstavničkog doma.

Vodeći demokrata u Odboru za obaveštajne poslove, Adam Šif, rekao je da će razgovor sa Benonom biti pomeren za narednu nedelju. "Ako on bude i dalje odbijao da se pojavi i odgovori na sva pitanja, odbor bi trebalo da pokrene proceduru da ga primora da svedoči", naglasio je Šif.

Benon je prošlog meseca bio ispitivan 10 sati , ali je uglavnom odbijao da odgovori na pitanja o organizaciji administracije pre nego što je Tramp preuzeo položaj, kao i o sedam meseci na položaju predsednikovog glavnog stratega pre nego što je otpušten u avgustu.

Bela kuća razmatra zahtev demokrata

U međuvremenu, Bela kuća primila je zahtev demokrata da objavi i njihov memorandum o istrazi o Rusiji, kao odgovor na memorandum republikanaca u kojem se tvrdi da je FBI navodno zlouptrebio ovlašćenja u istrazi o Rusiji. Sada Bela kuća treba da u narednih nekoliko dana, isto kao i za memorandum republikanaca, odluči hoće li skinuti oznaku tajnosti sa tog dokumenta.

Prethodno je Odbor za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma Kongresa jednoglasno izglasao da se objavi I memorandum demokrata o prisluškivanju Kartera Pejdža, Trampovog saradnika iz kampanje za koga se sumnjalo da je radio za Kremlj.

“Smatramo da ćemo na taj način informisati javnost o mnogim obmanjujućim I netačnim informacijama iznetim u memorandumu republikanaca. Takođe, ne bismo želeli da Bela kuća rediguje naš memorandum u političke svrhe, što je trenutno naša velika briga”, rekao je Adam Šif demokratski predstavnik u Odboru za obaveštajne poslove.

Memorandum republikanaca objavljen prošle nedelje, u kojem se sugeriše da je FBI vodio politički pristrasnu istragu u korist demokrata, pokrenuo je žestoku debatu Vašingtonu. Donald Tramp tvrdi da ga taj memorandum “potpuno oslobađa sumnje u istrazi” o mešanju Rusije I opstrukciji pravde.

Demokrate tvrde da je memorandum republikanaca čista politizacija.

XS
SM
MD
LG