Linkovi

Bela kuća: Rusija bi mogla da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini


Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki na brifingu 9. marta 2022. (Foto: AP/Patrick Semansky)
Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki na brifingu 9. marta 2022. (Foto: AP/Patrick Semansky)

Bajdenova administracija javno je upozorila u sredu da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini, dok Bela kuća odbacuje ruske tvrdnje o ilegalnom razvoju hemijskog oružja u zemlji na koju je Moskva izvršila invaziju.

Ove nedelje je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Maria Zaharova - bez dokaza - optužila Ukrajinu da uz podršku SAD ima laboratorije sa hemijskim i biološkim oružjem. Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki je ruske tvrdnje nazvala "besmislenim" i dodala da bi to mogao da bude pokušaj Rusije da stvori osnove za sopstvenu upotrebu takvog oružja za masovno uništenje protiv Ukrajine.

"Sve to je očigledan trik Rusije da pokuša da opravda svoj smišljeni, neopravdani, bezrazložni napad na Ukrajinu", napisala je Psaki na Tviteru u sredu.

"Sada kada je Rusija iznela te lažne tvrdnje, a Kina po svemu sudeći podržala tu propagandu, trebalo bi da svi pazimo da Rusija ne upotrebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini ili sama izvede operaciju koristeći to oružje, a za nju optuži drugu stranu."

SAD mesecima upozoravaju da bi Rusija mogla da inscenira određene operacije kako bi stvorila izgovor za invaziju. Upozorenje u sredu nagoveštava da bi Rusija mogla da lažira izgovor za dalju eskalaciju konnflikta koji traje dve nedelje, a tokom kojeg je rusku ofanzivu usporio neočekivano jak otpor Ukrajinaca.

Dmitri Čumakov, zamenik ruskog ambasadora u UN, ponovio je optužbu u sredu, pozivajući zapadne medije da "pokrivaju vesti o tajnim biološkm laboratorijama u Ukrajini."

Portparol Pentagona Džon Kirbi u sredu je rusku tvrdnju nazvao "gomilom budalaština."

Upotreba hemijskog oružja

Međunarodna zajednica godinama procenjuje da je Rusija već koristila hemijsko oružje u atentatima na Putinove neprijatelje kao što su Aleksej Navalni i bivši špijun Sergej Skripalj. Rusija takođe podržava vladu Bašara al-Asada u Siriji, koja je koristila hemijsko oružje protiv svog naroda u građanskom ratu koji traje već deceniju.

Na pitanje jednog ruskog novinara o tim tvrdnjama, portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dužarik je rekao: "U ovom trenutku nemamo informacije da potvrdimo te izveštaje ili navode o takvoj vrsti laboratorija."

"Naše kolege iz Svetske zdravstvene organizacije, koje sarađuju sa vladom Ukrajine, kažu da nisu upoznate sa bilo kakvom aktivnošću ukrajinske vlade koja nije u skladu sa njenim međunarodnim obavezama i sporazumima, uključujući i one o hemijskom ili biološkom oružju", rekao je Dužarik.

Rusija ima dugu istoriju širenja dezinformacija o američkom razvoju biološkog oružja. 1980-ih, ruska obaveštajna služba je raširila teoriju zavere da su SAD u laboratoriji stvorile HIV, virus koji izaziva sidu. U skorije vreme, ruski državni mediji su širili teorije o opasnom istraživanju koje se navodno obavlja u laboratorijama u Ukrajini i Gruziji.

Teoriju zavere o američkim laboratorijama u Ukrajini su "pokupili" i kineski državni mediji i ona sada cirkuliše na onlajn forumima popularnim kod teoretičara zavere o Kovidu 19 i desničarskim grupama u Sjedinjenim Državama.

Filipa Lentoš, koja predaju nauku i međunarodnu bezbednost na Kings Koledžu u Londonu, izjavila je da "nema američkih laboratorija" u Ukrajini. Umesto toga, kako je navela u imejlu agenciji Asošijeted pres, u zemlji postoje laboratorije koje su dobile novac preko programa za smanjenje pretnji američkog Sekretarijata za odbranu.

"To su instituti za javno zdravlje i zdravlje životinja, koje vode Ukrajinci i koje su u vlasništvu Ukrajine", rekla je.

XS
SM
MD
LG