Linkovi

Slučaj Novičok: Britansko tužilaštvo pokrenulo postupak protiv dva ruska državljana


Britanski tužioci podigli su optužnicu protiv dvojice ruskih državljana zbog zavere i pokušaja ubistva u slučaju trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove ćerke u martu.

Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija prebačeni su u bolnicu nakon što su pronađeni u besvesnom stanju na klupi ispred šoping centra u britanskom gradu Solzberiju. Istražitelji su ustanovili da su otrovani nervnim agensom Novičok, proizvedenim u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Sju Heming, direktorka pravnih poslova u Kraljevskom tužilaštvu rekla je da postoji dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova za korišćenje Novičoka, što je kršenje zakona o hemijskom oružju i pokušaj ubistva Sergeja Skripalja i njegove ćerke, kao i britanskih policajaca, koji su takođe bili izloženi otrovu, dodajući da postoje „realni izgledi da dođe do presude“.

“Postoje realni izgleda da ih osudimo što znači da je Kraljevsko tužilaštvo zadovoljno činjenicom da prikupljeni dokazi mogu biti iskorišćeni za objektivno, nepristrasno i razumno saslušanje od strane porote koja I da će u ovom pravilno vodjenom slučaju, u skladu sa zakonom, verovatno biti izrečena presuda protiv dvojicu optuženih.”, saopštila je Heming.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, ponovio je u Moskvi da Rusija odbacuje bilo kakvu umešanost u slučaj trovanja.

“Ne, naš stav se nije promenio po ovom pitanju i nismo primili nikakve detaljnije informacije, jer kao što i sami znate britanska vlada odbila je da nas pozove da sarađujemo na ovom slučaju, što je prva i osnovna stvar. Druga stvar je – DA, nadamo se da ćemo čuti makar nešto razumno na ovu temu.”, rekao je Peskov.

U obraćanju članovima parlamenta britanska premijerka Tereza Mej rekla je da britanske obaveštajne agencije sprovele sopstvenu istragu o slučaju koji je nazvala “odvratnim i gnusnim”.

XS
SM
MD
LG