Linkovi

Nervni agens na kućnom pragu otrovanog ruskog špijuna


Britanski ambasador u Rusiji, Lori Bristov, prisustvuje sastanku u ruskom ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi, Rusija, 17. marta 2018.
Britanski ambasador u Rusiji, Lori Bristov, prisustvuje sastanku u ruskom ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi, Rusija, 17. marta 2018.

Bivši ruski dvosturki agent Sergej Skripal i njegova ćerka otrovani su nervnim otrovom koji je bio ostavljen ispred ulaznih vrata njihovog doma u Engleskoj, saopštila je britanska antiteroristička policija u sredu.

Nakon prve znane upotrebe hemijskog oružja na evropskom tlu nakon Drugog svetskog rata, Britanija je optužila ruskog predsednika Vladimira Putina za ovaj pokušaj ubistva, nakon čega je Zapad proterao oko 130 ruskih diplomata.

Rusija je negirala bilo kakvu umešanost u napad i rekla da sumnjiči britansku tajnu službu za upotrebu Novičok nervnog agensa, koji je razvila sovjetska vojska, kako bi podmetnula Rusiji i izazvala antirusku histeriju.

"Verujemo da su Skripalovi u prvi kontakt sa nervnim agensom došli preko svojih ulaznih vrata", rekao je Din Hajdon, viši britanski koordinator antiterorističke policije. "Specijalisti su identifikovali najveću koncentraciju nervnog agensa na ulaznim vratima na toj adresi", saopštio je Skotland jard u saopštenju.

Stanje Julije Skripal se "rapidno poboljšava"

Bolnica u Britaniji navodi da se zdravstveno stanje ćerke bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala "rapidno poboljšava" posle napada nervnim agensom ranije ovog meseca i da ona više nije u kritičnom stanju, ali da i dalje prima stručnu lekarsku negu 24 časa dnevno.

Sergej Skripal je i dalje u kritičnom stanju naveo je isti lekar.

U telefonskom razgovoru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom britanska premijerka Tereza Mej je pohvalila "veoma jak odgovor" Sjedinjenih Država koje su naredile proterivanje 60 ruskih diplomata pošto je Moskva okrivljena za napad. Bela kuća je saopštila da su se "dvoje lidera složili u pogledu važnosti razbijanja ruske špijunske mreže u Velikoj Britaniji i obustave ruskih tajnih aktivnosti u Sjedinjenim Državama kako bi se sprečili budući napadi hemijskim oružjem na tlu obe zemlje".

Pokušaj ubistva Skripala, bivšeg pukovnika ruske vojne obaveštajne službe GRU, koji je izdao desetine ruskih agenata britanskoj MI6 špijunskoj službi, doveo je odnose Moskve za Zapadom na novi posthladnoratovski minimum.

Nakon što je Britanija proterala 23 Rusa i saopštila da su bili špijuni koji su radili pod diplomatskim velom, Rusija je odgovorila proterujući 23 britanskih diplomata. Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje, uključujući i većinu zemalja Evropske unije i NATO-a, proterali su preko 100 ruskih diplomata.

Putin, koji se bavi smrtonosnim požarom u tržnom centru u Sibiru, tek treba da odgovori, iako je Moskva zapretila da će preduzeti akciju kao odgovor.

"Analiza svih okolnosti... vodi nas do toga da mislimo da je moguća umešanost u to (trovanje) britanske obaveštajne službe", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju od srede, pre sapštenja britanske policije. "Ukoliko uverljivi podaci nasuprot tome ne budu predstavljeni ruskoj strani, smatraćemo da imamo posla sa nasrtajem na živote naših građana kao rezultatom velike političke provokacije".

Nakon što su Sjedinjene Države razbile ruski špijunsku grupu 2010, Skripal je razmenjen za 10 ruskih špijuna uhvaćenih u SAD.

Skripal je nakon toga živeo povučeno u Salsberiju i držao se podalje od javnosti, dok nije pronađen bez svesti 4. marta.

Njegova kuća u Salsberiju kupljena je za 260.000 funti 2011. godine. Skripal je prijavljen da živi tamo pod svojim imenom. U godinama u kojima je našao utočiše u Britaniji, Skripal je izgubio i ženu i sina.

Britanska policija saopštava da nastavlja da se fokusira na ispitivanje po okolini Skripalove kućne adrese i da će istraga biti nastavljena.

XS
SM
MD
LG