Linkovi

SAD uvode nove sakncije Rusiji zbog trovanja špijuna


Arhiva - Isnpektori iz Organizacije za zabranu hemijskog oružna stižu i započinju rad na mestu napada nervnim agensom na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala, u Selsberiju, Velika Britanija, 21. marta 2018.

Sjedinjene Države uvele su novi paket sankcija Moksvi u subotu zbog trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji 2018.

Ruski špijuni optuženi su da su otrovali Skripala i njegovu kćerku u engleskom gradu Selsberiju u martu 2018. koristivši nervi agens sovjetske proizvodnje, novičok.

Sankcije na snazi od sredine avgusta

Vašington je u subotu saopštio da će se usprotiviti "bilo kakvom produžetku zajma ili finansijske i tehničke pomoći Rusiji" od strane međunarodnih finansijskih institucija i da postavlja limite američkim bankama na kupovinu ruskog duga, rekla je portparolka Stejt dipartmenta Morgan Ortagus.

SAD će takođe ograničiti izvoz dobara i tehnologije Rusiji, koja bi mogla da bude ušpotrebljena za programe hemijskog ili biološkog oružja u toj zemlji, rekla je Ortagus.

Ona je dodala da bi mere trebalo da spreče Rusiju da pristupi "milijardama dolara iz bilateralne trgovinske aktivnosti sa Sjedinjenim Državama".

Sankcije će stupiti na snagu nakon 15-odnevnog perioda za notifikaciju u Kongresu, oko 19. avgusta i ostaće na snazi najmanje 12 meseci, kaže američki Stejt dipartment.

Hemijsko oružje

Napad u Selberiju, prva upotreba ofanzivnog hemijskog oružja u Evropi nakon Drugog svetskog rata, izazvala je međunarodni gnev i uzrokovala masovno proterivanje ruskih diplomata iz zapadnih zemalja, uključujući i SAD.

London je saopštio da je pokušaj ubistva "gotovo izvesno" odobrila Moskva i da su Rusi Andrej Lugovoi i Dmitri Kovtun stajali iza toga.

Međutim, paru nikad nije suđeno, a Lugovoi je od onda postao poslanik u Rusiji.

Moskva negira umešanost u trovanje i ponudila je više različitih alternativnih objašnjenja i kontra optužbi.

Sankcije EU

U januaru, Evropska komisija uvela je sankcije zbog hemijskog oružja devetorici ruskih i sirijskih zvaničnika, uključujući i šefa moćne ruske vojne obaveštajne agencije GRU.

Skripal, bivši oficir GRU, proglašen je krivim 2006. godine za "veleizdaju", pre nego što je razmenjen u sklopu razmene špijuna između Moskve, Londona i Vašingtona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG