Linkovi

Bela kuća preinačila odluku, Tramp će ipak održati konferenciju o koronavirusu


Predsednik Donald Tramp odgovara na pitanja novinara na konferenciji za novinare u Beloj kući
Predsednik Donald Tramp odgovara na pitanja novinara na konferenciji za novinare u Beloj kući

Pauza u konferencijama za novinare o koronavirusu u Beloj kući trajala je samo tokom vikenda, a zvaničnici su najavili da će predsednik Donald Tramp učestvovati na brifingu u ponedeljak na kojem će informisati Amerikance o novim smernicama za testiranje.

Trampovi savetnici smatrali su da su konferencije, koje su držane gotovo svaki dan više od mesec dana, počele da negativno utiču na predsednikov imidž, posebno nakon što je na brifingu prošlog četvrtka upitao svoje zdravstvene eksperte da li se sredstva za dezinfekciju mogu koristiti za lečenje pacijenata obolelih od Kovida 19, prenosi agencija Rojters.

Pojedini republikanci strahuju da konferencije za novinare više škode nego što pomažu Trampovim izgledima da bude ponovo izabran na izborima u novembru, a pomno prate i pad predsednikove popularnosti, u trenutku kada bi njegov rejting trebalo da raste.

Bela kuća objavila je u ponedeljak ujutro da je konferencija za novinare zakazana za uveče istog dana otkazana, da bi posle nekoliko sati vratila brifing na Trampov raspored.

Trampovi saradnici rekli su da predsednik želi da govori o novim smernicama za testiranje, dok administracija pokušava da ispuni zahteve guvernera američkih država da se proširi testiranje na koronavirus dok se polako pokreću poslovi.

Visoki zvaničnik administracije rekao je da federalna vlada šalje državama dovoljno brisova i druge opreme da bi se ispunili ciljevi za testiranje u maju i junu.

Zvaničnici Bele kuće saopštili su da će brifinzi u budućnosti više biti usmereni na fazu otvaranja ekonomije. Republikanci smatraju da je obnova ekonomskog rasta u junu, julu i avgustu ključna za poboljšanje Trampovih šansi da pobedi na izborima u novembru, prenosi Rojters.

Pauza u brifinzima usledila je nakon nekoliko haotičnih dana posle komentara predsednika Trampa na konferenciji za novinare u četvrtak o tome da li bi ubrizgavanje sredstava za dezinfekciju moglo da se koristi za lečenje koronavirusa.

Nakon Trampovih kontroverznih izjava, lekari, zdravstveni eksperti i proizvođači sredstava za dezinfekciju apelovali su na građane da ih ne piju ili ubrizgavaju.

Portparolka Bele kuće Kejli Mekaneni rekla je novinarima da će konferencije možda izgledati drugačije, sa novim fokusom.

"Ali ne bih to protumačila da smatramo da su negativne, zato što mislimo da su bile veoma pozitivna prilika za predsednika da se obrati američkom narodu", rekla je portparolka Bele kuće.

Na konferencijama za novinare, koje su često trajale do dva sata, zdravstveni eksperti informisali su građane o merama koje federalna vlada preduzima u borbi protiv koronavirusa od kojeg je preminulo više od 55 hiljade Amerikanaca. Tramp je brifinge često koristio kao platforme da promoviše teorije o koronavirusu i mogućim lekovima, ali i da napada medije i političke rivale.

XS
SM
MD
LG