Linkovi

Senat potvrdio Trampovog kandidata za direktora obaveštajnih službi


Novi direktor nacionalnih obaveštajnih službi Džon Retklif na pretresu o potvrdi nominacije u Senatu, 5. maj 2020 (Foto: AP/Andrew Harnik)

Američki Senat potvrdio je nominaciju republikanskog kongresmena Džona Retklifa za novog direktora nacionalnih obaveštajnih službi.

Vršilac dužnosti direktora obaveštajnih službi do Retklifovog izbora bio je ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel, takođe Trampov izbor i specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine.

Senat je nominaciju podržao sa 49 glasova za i 44 protiv, uz oštro protivljenje demokrata koje su skeptične da bi kongresmen iz Teksasa mogao da bude nezavisan lider. Retklif je prvi direktor obaveštajnih službi koji nije imao široku podršku obe stranke, od otvaranja tog položaja 2005. godine.

Tramp je prvobitno imenovao Retklifa prošle godine, a zatim odlučio da povuče njegovu kandidaturu. Tu odluku je doneo posle kritika senatora iz obe stranke da Retklif, koji je žestoko branio Trampa tokom procesa opoziva i istrage o Rusiji i, nije kvalifikovan da nadgleda 17 američkih obaveštajnih službi.

Predsednik je neočekivano ponovo imenovao Retklifa za položaj direktora nacionalnih obaveštajnih službi u februaru ove godine.

Retklif je na pretresu o potvrdi svoje nominacije u Senatu, početkom meseca, rekao da će obezbediti obaveštajne podatke bez pristrasnosti, predrasuda ili političkog uticaja i da veruje da se Rusija mešala u prethodne predsedničke izbore i da bi to mogla ponovo da pokuša da uradi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG