Linkovi

Bilčik o izbornim uslovima u Srbiji: Napredak vidljiv, šteta što se kasni


Arhiva - Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i posrednik u međustranačkom dijalogu u Srbiji
Arhiva - Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i posrednik u međustranačkom dijalogu u Srbiji

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i posrednik u međustranačkom dijalogu Vladimir Bilčik izjavio je u subotu posle razgovora u Beogradu da će sve političke stranke učestvovati na izborima u aprilu.

"Uvek smo govorili da bojkot nije način kojim treba ići i ovo je dobar korak napred za demokratiju i demokratsko takmičanje u Srbiji", poručio je Bilčik na konferenciji za novinare u Beogradu, preneo je FoNet.

On je posle višednevne posete Srbiji zaključio da je napredak vidljiv, ali da je za unapređenje izbornih uslova sve u primeni 16 mera i da evropski posrednici žale što se sa sprovođenjem nekih od mera kasni.

Kako je rekao, dobro je to što privremeno nadzorno telo radi, da uvažavaju promene u Republičkoj izbornoj komisiji i da je važno da izborne komisije i na lokalnom nivou budu spremne i znaju proces, kao i da je važno da partije osposobe svoje ljude za nadgledanje izbora.

"Kada je reč o medijskoj sceni, jasno nam je da je ona i dalje polarizovana. Ima nekih napredaka kada je reč o javnim servisima - RTS i RTV", rekao je Bilčik.

On je istakao da je najvažnije da novinari imaju prostora da rade slobodno i nezavisno.

"To je uvek bio prioritet za evropske institucije i parlament, to će biti još važnije u izbornom procesu", rekao je Bilčik.

Na pitanje o "targetiranju" pojedinih novinara, Bilčik je istakao da su na vlasti i u opoziciji samo političari i da se ne može tako govoriti o novinarima, te da treba očuvati nezavisnost novinara.

"Nadam se da će korak po korak Srbija ići ka medijskom okruženju s profesionalnim, kvalitetnim i nezavisnim novinarima. Ovo moramo da čuvamo u Evropi", poručio je Bilčik.

On je dodao da će se tokom francuskog predsedavanja EU raspravljati o Aktu o medijskoj slobodi i da to je važan signal za sve zemlje kandidate da je posao novinara da postavljaju teška pitanja i da to uvek mora da bude moguće.

EU spremna da posmatra izbore

Bilčik je na konferenciji pozvao srpske partije da se usredsrede na programe i na ono što će biti budućnost Srbije.

Kako je rekao, EU je spremna da posmatra izbore i na terenu, a on će prvi nacrt izveštaja o Srbiji napisati odmah nakon izbora.

Upitan šta je urađeno, a šta nije, on je istakao da je najvažnije da se sprovede 16 mera iz sporazuma iz međustranačkog dijaloga, ali da vide kašnjenja, mada dobijaju uveravanja da će to sve biti uređeno.

"Imaćemo drugačiju skupštinu od one koje Srbija ima sada", rekao je Bilčik i poručio da sada nema bojkota.

Kako je rekao, izbori nisu zvanično raspisani, ali je kampanja već počela.

"Ovog puta nema bojkota nijedne političke partije. Bili smo fasilitatori, a loptica je na strani svih političkih partnera u Srbiji", rekla je posrednica u dijalogu Tanja Fajon.

Posrednik u dijalogu Knut Flekenštajn rekao je da nije bitno da li su oni zadovoljni ili ne, već da je njihova misija bila da nađu linije oko kojih svi mogu da se dogovore, a da će zaključak da li je ovo bilo uspešno ili ne doneti ljudi u Srbiji.

Govoreći o medijskoj sceni, Flekenštajn je istakao da je za njega najvažnije da novinari, mediji, budu otvoreni za sve učesnike u ovom procesu - za opoziciju i za vlast, a da političari ne treba da biraju s kim će da pričaju, kako bi građani mogli da dobiju sliku koga biraju.

Posrednik u dijalogu Eduard Kukan rekao je da ima nekog napretka u odnosu na vreme kada je dijalog počeo, prenosi FoNet.

XS
SM
MD
LG