Linkovi

Kosovski književnik Škeljzen Malići sprečen da uđe u Srbiju


Književniku i publicisti sa Kosova Škeljzenu Malićiju onemogućeno je da pređe administrativni prelaz Merdare, na putu ka Beogradu gde je u utorak uveče trebalo da učestvuje na promociji knjige "Studija slučaja Përtej" u Centru za kulturnu dekontaminaciju, javio je beogradski dnevnik Danas.

Kako je Malići rekao za ovaj list, u utorak u 5 sati izjutra, policija ga je pozvala da izađe iz vozila i uzme svoj prtljag zato što ne može da uđe u Srbiju.

"Nisu mi rekli razlog. Rekli su samo da mogu da sačekam verifikaciju koja može da potraje možda i do podneva", objašnjava Malići dodajući da je odlučio da se vrati, a u znak solidarnosti vratile su se i njegove kolege koje su krenule sa njim na isti događaj – Besa Luči, Jeton Neziraj i Maljinda Hodža.

Prema informaciji iz kasnijeg saopštenja Centra za kulturnu dekontaminaciju, Malići je putovao sa dramaturgom i direktorom Ćendra Multimedija, Jetonom Nezirajem, urednicom platforme Kosovo 2.0 i fotografkinjom Maljindom Hodžom.

CZKD otkazao promociju iz solidarnosti

Centar za kulturnu dekontaminaciju saopštio je da je otkazao planiranu promociju zato što je Malići sprečen da uđe u Srbiju.

CZKD je dodao da podržava kolege iz Prištine i saputnike Malićija u odluci da se iz solidarnosti vrate u Prištinu i da Centar iz solidarnosti otkazuje promociju publikacije u Beogradu dok se njihovim kolegama ne omogući pravo da ravnopravno učestvuju u daljoj saradnji i dok im se ne omoguću sloboda kretanja.

"Studija slučaja Pertej" mapira hronologiju 20 godina kulturne saradnje nezavisnih kulturnih sfera.

XS
SM
MD
LG