Linkovi

Priča o upornosti i uspehu Zorice Milatović


Zorica Milatović, jedna od najuspešnijih medicinskih sestara na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

Zorica Milatović, jedna od najuspešnijih medicinskih sestara na Kosovu

Zorica Milatović iz Lapljeg Sela jedna je od najuspešnijih mladih medicinskih sestara na Kosovu.

Šansu da se dokaže u ovom poslu dobila je pre samo dve godine kada se zaposlila u Domu zdravlja Kosovo Polje preko programa „Moja prva plata“.

Ta šansa bila je dovoljna da ova mlada žena koja je prošla veoma trnovit životni put, svojim upornim radom dobije stalni posao.

Iza njenog osmeha nalazi se period nteškog života. Kada je imala tri godine njena porodica morala je da napusti Ajvaliju, selo u kojem je do tada živelo svega dvadesetak srpskih porodica.

Utočište su tada pronašli u napuštenoj bivšoj veterinarskoj stanici, koja je jedno vreme bila štala.

Priču o Zorici i njenoj porodici, koja je živela u objektu bez elementarnih uslova za život Glas Amerike objavio je 2009. godine.

Moja najveća želja je da imam svoju sobu, da imam kupatilo, da mogu da se češljam, umivam, kao sve ostale moje drugarice“, rekla je tada Zorica za Glas Amerike.

Nekoliko meseci kasnije Zorica je dobila upravo to što je poželela. Ministarstvo za zajednice i povratak u Vladi Kosova dodelilo je Milatovićima stan u Lapljem Selu.

Ovo je meni potpuno promenilo život, za razliku od prošlog puta gde sam živela ja sam presrećna, ovo je za mene veliko iznenađenje i veoma sam srećna. Meni je škola blizu, imam sada kupatilo koje ranije nisam imala, sada mogu u kupatilu da operem zube, da se očešljam, okupam kao sva deca“, navela je Zorica 2010. godine za Glas Amerike.

Posle završene srednje medicinske škole Zorica je punih pet godina pokušavala da dobije posao u nekoj od zdravstvenih ustanova.

Prijavljivala se na brojne konkurse ali bi joj, kako navodi, bilo rečeno da joj nedostaje jedan papir.

Konkurisala sam više puta ali nisam mogla da dobijem posao jer nisam imala potpunu dokumentaciju. Kada sam skupila potpunu dokumentaciju tada su prednost imale višečlane porodice i mladi bračni parovi”, priča Zorica.

Pre dve godine šansu je videla u programu Republike Srbije pod nazivom „Moja prva plata“.

Projekat je trajao devet meseci bila sam na poziciji medicinska sestra tehničar u Kosovu Polju i bilo je lepo, stekla sam lepo iskustvo i vrlo mi je značilo", kaže ona za Glas Amerike.

U Domu zdravlja Kosovo Polje sa sedištem u selu Ugljare imaju samo reči hvale za Zoricu.

Zorica Milatović je bila u okviru programa moja prva plata negde u periodu prvih devet meseci 2021. godine. I zaista, ja sam je upoznala kao jednu vrednu osobu, spremnu i zaista u svakom trenutku je odgovarala zahtevima, onim obavezama koje je naš posao zahtevao. Zaista jedna vredna, iskrena osoba, komunikativna, tako da je sve veštine koje su bile predviđene planom, a vezane za njenu struku kao medicinske sestre ona je to jako uspešno obavljala“, objašnjava rekla je doktorka Doma zdravlja Kosovo Polje Nataša Prentić Mirić.

Nakon devet meseci rada u Domu zdravlja Kosovo polje, u vreme pandemije koronavirusa, dobila je ponudu da na određeno vreme radi u Lapljem Selu na internom odeljenju Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici.

Nekoliko meseci kasnije usledilo je stalno zaposlennje u KBC-u i to kao jedna od najuspešnijih diplomaca srednjih medicinskih škola.

Vlada Republike Srbije je pozvala Kliničko bolnički centar i Uprava mi je saopštila da sam ja jedna od 500 najuspešnijih”", ukazuje ona.

Doktorka Nataša Prentić Mirić nije iznenađena što je Zorica za kratko vreme, kako kaže svojim radom i trudom dobila posao na neodređeno vreme.

Zaista opravdano kada je ona u pitanju. Meni je drago da je tako jer ona to i zaslužuje. Ja sam zaista videla u njoj takvu jednu osobu, jer na prvi pogled kada nju sretnete, kada je vidite, prvi kontakt i prvi utisak koji ona ostavlja je zaista jedna divna i dobra osoba. To je ona zaista i pokazala“, navela je ona.

Koleginice i kolege Zorice Milatović na internoj klinici u Lapljem Selu takođe su u neformalnom razgovoru za Glas Amerike Zoricu opisali kao vrednu, upornu i uvek nasmejanu osobu.

Nakon teških životnih trenutaka, Zorica kaže da su se za sada najvažnije stvari u njenom životu ostvarile.

Već 13 godina imam svoj stan, dobila sam posao za stalno, imam verenika i sledeći korak je zasnivanje porodice“, zaključila je za Glas Amerike Zorica Milatović.

XS
SM
MD
LG