Linkovi

Vučić: Ambiciozni planovi za 2021, cilj što brža imunizacija stanovinštva


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: Rojters/Marko Djurica)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: Rojters/Marko Djurica)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na novogodišnjoj konferenciji za novinare da Srbija ima "ambiciozne planove" za 2021. godinu na unutrašnjem planu, da nastavlja dosadašnju spoljnu politiku saradnje i sa Zapadom i sa Kinom i Rusijom. Kao jedan od glavnih ciljeva je naveo i brigu o zdravlju stanovništva i "što bržu imunizaciju".

Vučić je najavio da će u januaru stići skoro 80 hiljada Fajzer/Bajontek vakcina - po 20 hiljada doza na nedelju dana, 4, 11, 19. i 25. januara 2021.

"Verujem da ćemo najveći deo ljudi koji rade u kovid sistemu uspeti da zaštitimo".

Predsednik je rekao da će pre kraja godine stići i prve vakcine iz Rusije, ali da to "ništa ne znači dok se ne dobije dozvola srpske Agencije za lekove". Kako kaže, očekuje se i "značajna količina vakcina i iz drugih zemalja", a u toku su pregovori sa zapadnim i kineskim proizvođačima.

"Kontaktirali smo Modernu, oni su rekli krajem sledeće godine, kontaktirali smo Astro Zeneku i Džonson i Džonson pa ćemo videti", rekao je Vučić.

"Ja sam čekao da mi kažu da postoji neka vakcina u koju ne veruju, pa da onda tu primim, jer ja verujem u naše institucije...Zavisi od redosleda kojom se budu vakcine odobravale", kazao je predsednik u odgovoru na pitanje vakcinu kog proizvođača će on primiti.

Rekao je da se očekuje i određen broj vakcina iz Kovaks programa EU.

Povodom slanja vakcina na Kosovo, Vučić je rekao da Srbija nije time prekršila "nijednu tačku Briselskog sporazuma".

Osnovno tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici počelo je da sakuplja informacije o ulasku vakcina protiv koronavirusa iz Srbije na sever Kosova, odnosno da li su one dopremljene legalno ili ne, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa glavni tužilac Šućri Sula.

Najavio je da će, ako se utvrdi da su vakcine prokrijumčarene, osobe koje su za to odgovorne biti procesuirane.

Kosovske institucije, kako navodi RSE, nisu komuniricale sa institucijama u Srbiji u vezi sa vakcinama. Kosovo je za vakcine aprliciralo preko Kovaks programa EU.

Rade Panić tužio Vučića

Komentarišući tužbu koju je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić podneo protiv njega zbog povrede ugleda i časti, Vučić je rekao da će "s radošću da potvrdi sve što je govorio, jer su to činjenice".

"Sve što sam rekao o gospodinu Paniću sam govorio sa izuzetnom blagošću. Evo, rekao je da ću pasti kao Al Kapone, a kada bi mu rekao da on u filmovima o Al Kaponeu ne bi mogao ni burek da nosi, on bi me tužio...A neka se zapita zašto mu se najveći broj lekara ne pridružuje".

Panić je podneo privatnu tužbu u svojstvu građanina Drugom osnovnom sudu u Beogradu, prenosi N1.

On je rekao da je Vučić o njemu iznosio neistine i da ga je optužio da urušavanje zdravstvenog sistema i izdaju zemlje.

"Ambiciozni planovi za 2021."

Predsednik Srbije rekao je da će ciljevi u 2021. biti da se očuvaju mir i stabilnost u regionu i vitalni nacionlani interesi u zemlji, da je drugi prioritet briga o zdravlju građana i borba sa koronavirusom, a na trećem mestu poboljšanje životnog standarda u raznim oblastima - od povećanja plata do zagađenosti vazduha.

Vučić je najavio i da će 2021. prosečna plata "porasti na 560, 570 evra, u Beogradu do 690, 700 evra".

"Od 1. januara biće povećanje plata za zdravstvene radike od 5 odsto, a za ostale pripadnike u javnom sektoru 3 odsto", rekao je Vučić i dodao da je plan da penzije do kraja 2021. porastu na 270 evra.

Predsednik Srbije je za sledeću godinu najavio renoviranje kliničkih centara i izgradnju novih bolnica.

I EU i SAD i Kina i Rusija

Govoreći o spoljnoj politici, rekao je da je Srbija na evropskom putu i da će nastaviti da sarađuje sa "prijateljima koji joj nisu okrenuli leđa kada je bilo najteže poput Rusije i Kine", ali i da će "graditi prijateljstvo sa SAD i sa drugim zemljama".

"Naša saradnja sa Kinom je izuzetna, to sam rekao i pred predsednikom Trampom, da je naša saradnja jako dobra", rekao je Vučić u odgovoru na pitanje o saradnji sa Pekingom.

Vučić je rekao da se završava izgradnja gasovoda Balkanski tok, a da se očekuje izgradnja gasovoda Niš Dimitrovgrad i sekundarne gasne mreže do Valjeva i Vranja.

Predsednik Srbije je najavio dalja ulaganja u obrazovanje, dalji proces digitalizacije, realizaciju infrastrukturnih projekata, sprovođenja reformi u oblasti pravosuđa.

XS
SM
MD
LG