Linkovi

Poruke crnogorskih zvaničnika povodom godišnjice genocida u Srebrenici


Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović u Potočarima (Foto: Vlada Crne Gore)
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović u Potočarima (Foto: Vlada Crne Gore)

Premijer u tehničkom mandatu Crne Gore Dritan Abazović poručio je, govoreći na komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici, da genocid nikada ne smije biti negiran i da istina oslobađa.

“Važno je da u ovim i dalje turbulentnim vremenima šaljemo poruku mira, solidarnosti sa svim žrtvama, poruku nezaborava za sve ono što se dogodilo. U tom kontekstu, mi ćemo nastaviti svake godine da budemo ovdje i na taj način, makar simbolično, ukažemo na potrebu ponavljanja poruke da genocid nikad ne smije da bude negiran i da istina oslobađa. Vjerujem da će regija kad svi prihvatimo istinu zaista krenuti i drugim putem, putem pomirenja i putem progresa", rekao je Abazović.

U saopštenju Vlade Crne Gore navedeno je da Abazović, od kada je stupio na dužnost, prvo potpredsjednika, a zatim i predsjednika Vlade, svake godine prisustvuje obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

"Stoga, prisustvo na komemoraciji 28. godišnjice predstavlja kontinuitet iskazivanja poštovanja žrtvama i posvećenosti Crne Gore u obezbjeđivanju trajnog mira na Zapadnom Balkanu kako se slični zločini ne bi nikad više ponovili”, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Crnogorski zvaničnici odali poštu žrtvama genocida u Srebrenici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Crna Gora je u julu 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, kao jedna od prvih država koja je to učinila, nakon što je pomenutu Rezoluciju usvojio Evropski parlament.

Crna Gora je, takođe, usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 17. juna 2021. godine.

Svojim prisustvom delegacija Vlade Crne Gore ukazuje na jasan stav naše države kojim se osuđuje genocid u Srebrenici i svi drugi ratni zločini počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije", zaključeno je u saopštenju crnogorske Vlade.

Govor premijera Crne Gore, Dritan Abazović na prošlogodišnjoj komemoraciji u Potočarima, povodom godišnjice genocida u Srebrenici, kada je rekao da ”genocid nije počinjen nad Bošnjacima, već ljudima, te da ga nisu počinile vojske nego politike” , izazvao brojne reakcije u Crnoj Gori i BiH.

Abazović se nakon takve izjave izvinio Majkama Srebrenice na, kako je kazao, “nejasno izrečenoj misli”.

“Oprostite Majke Srebrenice na nejasno izrečenoj misli. Poznato je da svako djelo zavisi od svog cilja. Moj cilj je mir. Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici da se nikad nikome ne ponovi”, poručio je tada Abazović na Tviteru.

Milatović: Srebrenica svjedočanstvo beščašća i opomena generacijama da se takva strahota više nikad ne ponovi

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović istim povodom je ukazao da je genocid u Srebrenici - svjedočanstvo beščašća, ali i opomena generacijama koje dolaze da se takva strahota više nikada ne smije ponoviti.

"Ovih dana se obilježava 28 godina od genocida u Srebrenici. U jednom od najvećih zločina na prostoru Evrope nakon Drugog svjetskog rata, u Srebrenici su ubijeni ljudi, zbog drugačijeg imena, nacionalne i vjerske pripadnosti", rekao je Milatović .

Crnogorski predsjednik, takođe, je poručio da je “beskompromisno suočavanje sa svim tragičnim događajima iz prošlosti, uz jasno adresiranje odgovornosti, od ključnog značaja za izgradnju međunacionalnih i međuvjerskih odnosa na ovim prostorima”.

Milatović je rekao da mu je žao što, zbog predstavljanja Crne Gore na NATO samitu, nije u mogućnosti da 11. jula, posjeti Memorijalni centar u Potočarima i pokloni se “sjenima nedužnih srebreničkih stradalnika”.

On je, takođe, naveo da je Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, “svojim odlukama, dao krivično-pravni odgovor u odnosu na genocid u Srebrenici, te da svima nama ostaje i ljudska dužnost da odlučno osudimo bilo kakve pokušaje relativizacije”.

Đukanović: Duboko zabrinjava da i nakon 28 godina na javnoj sceni ima onih koji negiraju ili relativizuju genocid

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da “i danas iskreno žali i saosjeća sa porodicama žrtava i preživjelim u genocidu u Srebrenici, najmračnijoj stranici poslijeratne istorije regiona i Evrope”.

"Duboko zabrinjava da i nakon 28 godina na javnoj sceni ima onih koji negiraju ili relativizuju genocid, prećutkuju govor mržnje i pozive na revizionizam i slave ratne zločince. Takvoj devastaciji vrijednosti, nažalost, svjedočimo i u našem društvu. Istinsko pomirenje može počivati jedino na punoj istini, pravdi i prihvatanju odgovornosti. Istina o prošlosti je put za mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost", napisao je Đukanović na Tviteru.

XS
SM
MD
LG