Linkovi

Ambasada SAD: Stejt department ne posreduje u crnogorskim amandmanima o rezoluciji o Srebrenici


ARHIVA - Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori
ARHIVA - Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori

Američka ambasada u Crnoj Gori saopštila je u srijedu da je Stejt department vidio predložene amandmane Vlade Crne Gore na tekst o rezoluciji o Srebrenici, ali da SAD ne posreduje u njima.

"Stejt department je vidio nezvanično nacrt predloženih izmjena Crne Gore, ali mi ne posredujemo u njima", piše u odgovoru ambasade na pitanje Glasa Amerike o navodima da SAD posreduje u namjeri Crne Gore da predloži amandmane na rezoluciju.

Ambasada SAD podsjeća da su "Njemačka i Ruanda predlagači rezolucije i mogu da odgovore na dalja pitanja u vezi sa njenim statusom".

Vlada Crne Gore premijera Milojka Spajića još nije zvanično saopštila hoće li podržati i kosponzorisati rezoluciju o Srebrenici, niti potvrdila informaciju iz medija da će predložiti dva amandmana na taj dokument.

Iz Spajićevog kabineta Glasu Amerike do ovog trenutka nije stigao odgovor na pitanja o stavu Crne Gore o rezoluciji o Srebrenici, njenom kosponzorisanju i sadržaju eventualnih amandmana, kao ni o razlozima za njihovo podnošenje.

Ipak, poslanica Spajićevog PES-a, Jelena Nedović, saopštila je u ponedjeljak da amandmani crnogorske vlade na rezoluciju o genocidu u Srebrenici, "imaju za cilj da onemoguće manipulacije koje često služe određenim društveno-političkim činiocima za unutrašnje potrebe", aludirajući na opoziciju.

"Njihovi eksponenti uporno učitavaju i komentarišu ono što ne piše i onda polemišu sa svojom tezom, želeći da stvore percepciju u javnosti koja nije realna i bazirana na činjenicama", navodi Nedović i dodaje da su "ekstremistički analitičari bliski bivšem režimu potrčali da izvrijeđaju predlagače i same amandmane, kojima se uvažavaju žrtve genocida, individualizuje krivica, te afirmiše Dejtonski mirovni sporazum, a time i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine uz Republiku Srpsku kao entitet u njoj".

Nedović smatra da je "potpuno očigledno da zastupnike nekadašnjih aktera ratnih dešavanja i nije briga za regionalni mir i odavanje pijeteta žrtvama, već ovaj tragični događaj koriste za dnevnu politiku".

Ona je rekla da je "sa druge strane, interesantno da istovremeno i neki pojedinci iz Beograda poznati po aplauzima, nijesu zadovoljni amandmanima, govoreći da su u službi kako bi se isprala savjest pred domaćom publikom".

"Ostaje zainteresovanim građanima mogućnost da pročitaju sadržaj amandmana i da na osnovu tog saznanja i pristupa zaključe šta je istina u onome što piše", rekla je Nedović, iako je za sada javnost ostala uskraćena za zvanićnu informaciju o amandmanima i njihovom sadržaju.

Poslanica Spajićevog PES-a navodi da je ”rezolucija o genocidu u Srebrenici, koja je na dnevnom redu u UN-u, jako osjetljiva tema i zbog toga naša država sa multietničkim karakterom ima obavezu da spriječi zloupotrebu žrtava, te pruži dodatan napor ka smanjenju etničkih distanci i prevazilaženju tenzija u regionu".

Prosrpska vladajuća partija šefa parlamenta Andrije Mandića Nova srpska demokratija ocijenila je da "umjesto da se rezolucijama traži pomirenje, ova rezolucija predstavlja tačku razdora i unosi nove podjele u čitavom regionu".

"Ovo je njemačka rezolucija i čudi me da oni nijesu prepoznali potrebu da naprave tekst koji bi, na primjer, osudio sve zločine koji su se dešavali na prostoru bivše Jugoslavije, jer bilo ih je jako puno", rekao je funkcioner NSD Jovan Vučurović.

Opoziciona Demokratska partija socijalista saopštila je da vlada "nije našla za shodno da svoje građane informiše o stavu prema rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici, već pokušava da dozirano plasira informacije kako bi postigla nemoguće - da udovolji Vučiću i Dodiku, sa jedne strane, a sa druge poštuje evropski stav o rezoluciji".

"Kalkulisanje, u vidu nekog amandmana na rezoluciju o Srebrenici, o kojem smo informaciju dobili ne kroz zvanični kanal, već putem provladinog medija, predstavlja trapavo vođenje spoljne politike, koje je već danas dobilo odgovor iz Beograda od srpskog ministra spoljnih poslova Marka Đurića", ističu u DPS-u.

Oni su ocijenili da je Vlada na čelu sa Spajićem, odabrala je "da umjesto kosponzora rezolucije, radije bude kosponzor Dodikovog i Vučićevog stava".

"Gospodine Spajiću, ukoliko se ispostavi kao tačno da Crna Gora ima pretenzije da amandmanom relativizuje rezoluciju da bi minimalizovala štetu koju ćete pretrpjeti kod Vučića i Dodika, onda je to kukavička spoljna politika koju diktira puki strah, a ne strateški interes države. Uostalom, opšte je poznato da se u životu a i u politici sjedenje na dvije stolice kad-tad završi padom sa obje", zaključili su iz DPS-a.

NVO traže da se Vlada izjasni o Rezoluciji, kosponzorisanju i amandmanima

Više uticajnih crnogorskih nevladinih organizacija zahtjevalo je, u pismu upućenom premijeru Milojku Spajiću, izjašnjenje predlaže li Vlada Crne Gore amandmane na rezoluciju o Srebrenici, te ako je to tako, da objavi i argumentovano obrazloži tekst tih amandmana.

"Neprihvatljivo je u ozbiljnoj demokratskoj državi da, istovremeno, ministar inostranih poslova (Filip Ivanović) iz premijerove partije (Pokret Evropa sad!) odbacuje navode medija o amandmanima kao nezvanične informacije, a da sa druge strane, poslanica iste partije o njima govori kao o već svršenoj stvari", saopštila je grupa NVO.

Oni posebno zahtijevaju od premijera Spajića da, prilikom izjašnjavanja o eventualnim amandmanima, saopšti i da li će Crna Gora, uz njih, kosponzorisati rezoluciju o Srebrenici ili neće i ako neće - zbog čega neće, kao i da li se, na bilo koji način, dovodi u pitanje glasanje Crne Gore o rezoluciji, u slučaju da amandmani ne budu usvojeni.

Više od 100 NVO i više od 350 građana Crne Gore, uključujući i brojne javne ličnosti, podržalo je inicijativu da Crna Gora konsponzoriše rezoluciju o Srebrenici, navodeći da bi to bio "dostojan izraz poštovanja prema žrtvama srebreničkog genocida i odgovornim odnosom prema budućnosti".

XS
SM
MD
LG