Linkovi

Konsultacije u UN o rezoluciji o Srebrenici


Arhiva - Simbol Ujedinjenih nacija istaknut na glavnoj kapiji na ulazu u sedište UN, u Njujorku.
Arhiva - Simbol Ujedinjenih nacija istaknut na glavnoj kapiji na ulazu u sedište UN, u Njujorku.

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održavaju se neformalne konsultacije o nacrtu rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenice. Sednica se održava iza zatvorenih vrata.

Kako je objavljeno na zvaničnoj stranici UN, konsultacije o nacrtu nazvanom "Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici 1995" sazvale su stalne misije Nemačke i Ruande, zajedno sa misijama Albanije, Bosne i Hercegovine , Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Holandije Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i SAD.

Predlog rezolucije bi na dnevnom redu trebalo da se nađe početkom maja.

Nacrt rezolucije, u koju je Glas Amerike imao uvid, predviđa da 11. jul bude proglašen Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obeležavao svake godine.

"Bez rezerve se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i pozivaju države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i one kroz obrazovni sistem, u cilju sprečavanja revizionizma i pojave genocida u budućnosti", navedeno je u nacrtu rezolucije.

Rezolucija takođe "osuđuje radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici", dok se "ističe važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici".

Nacrt rezolucije, u kojoj se, između ostalog, traži da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida, te se potiču članice UN-a da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, kako bi se spriječio revizionizam i genocid u budućnosti.

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Denisa Bećirovića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića je uoči neformalnih konsultacija u Njujorku saopšteno da će njih dvojica boraviti u sedištu UN 17. aprila.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se Srbija u UN "bori protiv usvajanja najavljene rezolucije o Srebrenici. Kao svog specijalnog izaslanika poslao je u Njujork nekadašnjeg predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića, koji se u utorak sastao sa aktuelnim predsedavajućim Denisom Francisom. Kako je saopšteno iz UN, razgovarali su o situaciji na Zapadnom Balkanu i radu Generalne skupštine do kraja trenutnog zasedanja.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarkterisao kao genocid, u kojem je u julu 1995. godine pobijeno više od 8.000 muškaraca i dečaka iz tadašnje enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Za ove zločine, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG