Linkovi

Nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN


Članovi porodica pred grobovima ubijenih u genodicu u Srebrenici 11. jula 2023. (Foto: AP/Armin Durgut)
Članovi porodica pred grobovima ubijenih u genodicu u Srebrenici 11. jula 2023. (Foto: AP/Armin Durgut)

Nekoliko zemalja UN radi na nacrtu rezolucije koja bi 11. jul proglasila Međunarodnim danom sećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine, saznaje Glas Amerike.

Inicijatori rezolucije su Nemačka i Ruanda, ali kako nezvanično saznaje Glas Amerike, u kreiranju teksta će učestvovati i SAD, Albanija, Bosna i Hercegovina, Čile, Finska, Jordan, Novi Zeland, Turska i druge zemlje. Takođe, prema nezvaničnim informacijama, Srbija aktivno lobira protiv ove rezolucije.

Predlog da se uvede Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici baziran je na rezoluciji Generalne skupštine UN iz 2004. kojom se uspostavlja Međunarodni dan sećanja na genocid u Ruandi nad Tutsima.

Glasanje o rezoluciji bi moglo da se očekuje početkom maja kada će se izjasniti sve 193 članice UN. Tekst je još u izradi i podložan je promenama. Aktuelni predlog teksta rezolucije biće predstavljen na zatvorenom sastanku 17. aprila.

U aktuelnom tekstu rezolucije, u koji je Glas Amerike imao uvid, predlaže se da se 11. jul proglasi Međunarodnim danom sećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. koji će se obeležavati svake godine. Traži se da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici i podstiču članice UN da sačuvaju utvrđene činjenice, i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, takođe u znak sećanja, kako bi se srečio revizionizam i genocid u budućnosti.

U nacrtu rezolucije, bez rezerve se osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici. Nacrt rezolucije naglašava važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovu dostojanstvenu sahranu i poziva na nastavak krivičnog gonjenja počinilaca genocida u Srebrenici.

Pozivaju se sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, međunarodnom običajnom pravu o sprečavanju i kažnjavanju genocida uz poštovanje odluka Međunarodnog suda pravde.

Zahteva se od generalnog sekretara UN da uspostavi program informisanja pod nazivom „Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije“, kako bi počela priprema za 30. godišnjicu obeležavanja 2025. i dalje traži od generalnog sekretara da uputi Rezoluciju svim državama članicama, organizacijama sistema Ujedinjenih nacija i organizacijama civilnog društva, navodi se u nacrtu rezolucije u koji je Glas Amerike imao uvid.

XS
SM
MD
LG