Linkovi

Partije parlamentarne većine iz avgusta 2020. bez dogovora o Vladi, sporno mjesto premijera


ARHIVA - Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović govori u Skupštini Crne Gore (Foto: VOA, Jovo Radulović)
ARHIVA - Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović govori u Skupštini Crne Gore (Foto: VOA, Jovo Radulović)

Predstavnici političkih grupacija koje su činile parlamentarnu većinu nakon izbora 2020. ni nakon četvrtog sastanka nisu uspjeli da se dogovore o novoj Vladi, saopšteno je nakon sastanka u ponedjeljak.

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić, saopštio je novinarima da su “isrpljene sve mogućnosti za postizanje dogovora u ovom sastavu”.

"To znači da ću pozvati na sastanak predsjednike svih stranaka koji nijesu bili na sastanku danas" rekao je Mandić i dodao je da će do tog sastanka doći prije četvrtka.

Mandić je naveo da je DF njega kandidovao za mandatara, URA njenog lidera Dritana Abazovića, dok je Demokratska Crna Gora saslušala predloge i određivala se o tome.

Partije većine iz 2020. bez dogovora o Vladi
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

"Želeći da deblokiramo razgovore, saopštili smo kolegama da smo spremni da odustanemo od mjesta premijera, od te kandidature, ali da dođemo do dogovora i da nastavimo posao koji su nam građani zadali 30. avgusta. No, i pored toga, dogovora nije bilo”, rekao je i dodao da je od strane predsjednika Prave Crne Gore za premijera predložen lider Demosa, Miodrag Lekić, ali i da su “oni koji su predložili svog kandidata to odbili".

Lider Nove srpske demokratije, članice DF-a, ocijenio je da postoji volja da se postigne dogovor i formira vlast, ali i dodao da “očito nema kompromisa po pitanju izbora konkretnog kandidata”.

Poslanik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar, rekao je da se učesnici sastanka nisu uspjeli dogovoriti, navodeći da je njihov lider Abazović ostvario konkretne rezultate u borbi protiv kriminala.

"Nijesmo bili ultimativni, ali u prvoj tački sporazuma piše da je prioritet borba protiv kriminala, a znamo da je Abazović ostvario već konkretne rezultate u toj oblasti, i da zaslužuje da taj posao nastavi", rekao je Konatar.

Konatar je rekao da su Demokrate tražile da kandidati budu žene, ističući da je takav zahtjev apsurdan i da zbog njega nije postignut dogovor.

"Zbog ovakvih uslovljavanja, da kandidati moraju biti muškarci ili žene, večeras nemamo dogovor", rekao je Konatar.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović rekao je da se mogu dogovoriti, ako se svako od učesnika odrekne od ultimatuma, navodeći da očekuje da lidera URA-e i Demokrata da dodju na naredni sastanak.

"Sve da nema primjedbi na račun (lidera URA-a Dritana) Abazovića, a ima ih, rekao sam i to na sastanku, teško da može očekivati da ga podržimo ako ne dođe među nas, zatraži mandat i to obrazloži. Pozivam i njega, a i predsjednika Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića da dođu, iako Bečić nije kandidat ali ja sa radošću čekam taj sastanak predsjednika partija", rekao je Danilović, koji je dvojicu lidera pozvao “da dođu i da se za dva sata dogovorimo".

Poslanik Demokratske Crne Gore, Dragan Krapović, rekao je da je “blago razočaran današnjim sastankom”, ali da ipak iskazuje “umjereni optimizam” po pitanju postizanja dogovora, navodeći da su se u toj partiji odrekli mjesta premijera “u korist naroda i u cilju omogućavanja kompromisa”.

"Mi smo predložili da te dvije najvažnije funkcije preuzmu žene, i to ne žene iz Demokrata. Mislili smo da je to put za dogovor. Danas smo kazali da za najviše funkcije budu predložene Branka Bošnjak i Jelena Borovinić Bojović”, rekao je i dodao, da, i pored brojnih ustupaka koje su dali, nijesu naišli na podršku od kolega iz URA, koji su ostali pri stavu da Abazović treba da bude mandatar, što nije bilo prihvatljivo Demokratama.

"Proces nije završen, večeras nismo došli do dogovora ali nadam se da će proces u nastavku pregovora biti uspješan", rekao je Krapović.

Predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, rekao je da je Andrija Mandić povukao premijersku kandidaturu, te da vjeruje da će Abazović pratiti Mandića i Bečića i povući kandidaturu.

"Pozivam ga da dođe i pokaže da ništa nije važnije od fotelje, da je Crna Gora važnija od svega i da dogovor nema alternativu", naglasio je Milačić, ističući da prepreka dogovoru ostaje lider URA, i pozvao Abazovića da odustane od kandidature.

Nakon što su partije okupljene oko Demokratske partije socijalista predsjednika Mila Đukanovića oborile manjinsku Vladu Dritana Abazovića zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, partije većine koje su nakon izbora 2020. podržavale Vladu Zdravka Krivokapića, stupile su u pregovore o novoj Vladi, koji ni nakon četvrtog sastanka nisu okončani dogovorom.

XS
SM
MD
LG