Linkovi

Đukanović: Ne postoji raspoloženje za novu vladu, vanredni izbori realnija opcija


ARHIVA - Crnogorski predsjednik Milo Đukanović
ARHIVA - Crnogorski predsjednik Milo Đukanović

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović poručio je u utorak u Pragu da u crnogorskom parlamentu ne postoji raspoloženje da se sastavi nova Vlada, već da je realnije da se uđe u organizaciju vanrednih parlamentarnih izbora.

“Da li vidim da postoji raspoloženje u parlamentu da se formira takva vlada, moj odgovor je - ne. Realnije je da se ide u organizaciju izbora, koji će nam obezbijediti da nakon njih dobijemo odgovornu političku vladu”, rekao je Đukanović novinarima u glavnom gradu Češke, gdje boravi u zvaničnoj posjeti, i dodao da “samim tim, vjeruje u taj drugi scenario”.

“Zato mislim da ćemo morati da prođemo kroz prijevremene parlamentarne izbore i na taj način dođemo do vlade koja Crnoj Gori treba u narednom peiodu", kazao je Đukanović.

Đukanović je ocijenio da je tokom prethodne dvije godine državi nanijeta “ozbiljna šteta”, navodeći da je potrebno hitno krenuti u sanaciju problema.

"Smatram da je Crnoj Gori hitno potrebna odgovorna politička vlada. Prije par dana sam u opširnom intervjuu pokušao da specificiram ozbiljne štete koje su nastale u Crnoj Gori tokom posljednje dvije godine neodgovornim upravljaljem njome od strane dvije posljednje vlade”, rekao je Đukanović.

Prema njegovoj ocjeni, “potrebno je, koliko je sjutra, krenuti u sanaciju tih problema da bismo kriz angažman odgovorne političke vlade dobili dobru domaćinsku upravu nad Crnom Gorom koja će garantovati da će Crna Gora nastaviti da se brzo kreće putem demokratskog razvoja i putem dostizanja standarda koji će nam obezbijediti članstvo u EU”.

On je rekao i da “ne misli da je ovo dvogodišnje iskustvo dovoljno otrijeznilo lidere partija da se posvete nacionalnim, a ne uskopartijskim interesima”.

Iz Đukanovićevog kabineta ranije je saopšteno da će “predsjednik Crne Gore pravovremeno, najkasnije u roku od 30 dana od dana izglasavanja nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore, saglasno Ustavom definisanim nadležnostima, u već poznatoj i utvrđenoj proceduri, pokušati da predloži Skupštini Crne Gore mandatara za sastav Vlade”.

"Uvažavajući vrijeme neophodno za ostvarivanje političkog dogovora, novi mandatar biće onaj ko obezbijedi neupitnu podršku iskazanu od strane najmanje 41 poslanika, u pokušaju da sastavi novu Vladu”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta Vijestima.

Vladi u tehničkom mandate premijera Dritana Abazovića parlament je 19. avgusta izglasao nepovjerenje, glasovima 50 poslanika u 81-članom parlamentu.

XS
SM
MD
LG