Linkovi

Popović nakon sastanka opozicije: Vjerovatno bez zajedničkog kandidata za predsjednika


Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije, razgovara sa novinarima posle sastanka opozicije u Podgorici, 8. februara 2023.
Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije, razgovara sa novinarima posle sastanka opozicije u Podgorici, 8. februara 2023.

Opozicione stranke u Crnoj Gori, predvođene Demokratskom partijom socijalista predsjednika Mila Đukanovića, na današnjem sastanku nijesu postigle dogovor o zajedničkom predsjedničkom kandidatu na predsjedničkim izborima koji su zakazani za 19.mart. Jedan od učesnika sastanka, predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je “epilog sastanka konstatacija da vjerovatno neće biti zajedničkog kandidata”.

“Ovo je jedan u nizu sastanaka suverenističkog bloka, nastaviće se čitava priča za nekoliko dana. Uglavnom ono što smo konstatovali je da vjerovatno nećemo imati zajedničkog kandidata. Biće više kandidata suverenističkog bloka, to će uglavnom biti partijski lideri”, kazao je Popović novinarima nakon sastanka.

Prema njegovim riječima ideja da kandidat opozicije za predsjednika bude nestranačka ličnost više nije opcija.

Crnogorska opozicija bez zajedničkog kandidata
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

“Do kraja sedmice očekujemo konačnu odluku da vidimo sa koliko kandidata će ići suverenistićki blok”, naveo je Popović i dodao:

“Teški momenti za Crnu Goru, ima puno kandidata koji su pod kapom Srpske pravoslavne crkve i nije korektno prema građanina Crne Gore da nemamo svog kandidata. Svi rokovi cure, ali za nekoliko dana biće poznato sve”, naveo je Popović.

Na pitanje da li očekuje kandidaturu aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića, Popović je odgovorio da je on “insistirao na kandidaturi lidera DPS-a kao najjače partije”.

“Još nemam odgovor, a pretpostavljam da ćemo ga imati za par dana. Liberali su tražili izjašnjenje u vezi sa tim, ali još uvijek je taj neki neodređen odgovor”, kazao je Popović.

Popović je, takođe, kazao da su “ispitivanja pokazaka da je jasno da bi više kandidata suverenističkog bloka animiralo više birača nego da je to jedan zajednički”.

ARHIVA: Crnogorski predsjednik Milo Đukanović dolazi na samit EU-Zapadni Balkan u Tirani u Albaniji, 6. decembra 2022.
ARHIVA: Crnogorski predsjednik Milo Đukanović dolazi na samit EU-Zapadni Balkan u Tirani u Albaniji, 6. decembra 2022.

Predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović kazao je u utorak da opozicioni savez razgovara o tome da li će kandidat na predsjedničkim izborima biti stranačka ili nadstranačka ličnost. Saopštio je i da će uskoro izaći sa prijedlogom kandidata.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori zakazani su za 19. mart, a rok za prijavu kandidatura ističe 28. februara. Državna izborna komisija (DIK) do sada je potvrdila samo kandidaturu predsjednika Nove srpske demokratije Andrije Mandića, a učešće je najavilo još nekoliko kandidata.

Prethodno su kandidature na izborima za šefa države najavili lider pokreta Evropa sad, Milojko Spajić, kao i lideri Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić, koji je za vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića bio direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost.

XS
SM
MD
LG