Linkovi

Crna Gora: Tatjana Begović izabrana za novu vršiteljku dužnosti VDT-a


ARHIVA - Zgrada tužilaštva (Foto: VOA)
ARHIVA - Zgrada tužilaštva (Foto: VOA)

Tužilački savjet Crne Gore izabrao je na sjednici održanoj u srijedu Tatjanu Begović za vršiteljku dužnosti Vrhovnog državnog tužioca (VDT), nakon što je konstatovao prestanak mandata njenoj prethodnici na toj funkciji, Maji Jovanović.

Begović, kojoj je prethodno Tužilački savjet (TS) konstatovao ostavku na funkciju članice tog tijela, izabrana je na predlog člana savjeta Filipa Jovovića, glasovima sedam članova, uz jedan uzdržani glas.

"Smatram da je riječ o veoma iskusnoj tužiteljki sa preko 20 godina rada u struci", rekao je Jovović obrazlažući svoj predlog.

Sa Jovovićevim ocjenama o radu Tatjane Begović saglasio se i član TS-a Borivoje Đukanović, koji je ocijenio da su profesionalne reference Begović “neupitne”.

"Veliko iskustvo, odlični rezultati rada, što upućuje da će dati autentičan doprinos na planu afirmacije svega onoga što će dići na veći nivo bilo koji segment tužilaštvo”, naglasio je Đukanović najavljujući podršku Begović.

Član TS-a Stevo Muk bio je uzdržan, jer smatra da bi izbor Begović, kao članice Tužilačkog savjeta, bio protivan duhu odredbe zakona, prema kojem član tog tijela ne može biti biran za vrijeme mandata u Tužilačkom savjetu.

"Ostavka suštinski ne mijenja stvar", kazao je Muk.

Član TS-a koji je podržao izbor Begović, Siniša Gazivoda, smatra da podnošenje ostavke, konstatovanje te ostavke i činjenica da Begović u ovom trenutku nije član savjeta, otklanja takvu formalnu prepreku.

"A imajući u vidu navode kolega koji se odnose na profesionalne i etičke i moralne karakteristike tužiteljke Begović, me navode da podržim predlog", rekao je Gazivoda.

Na sjednici Savjeta konstatovan je i prestanak funkcije dosadašnjoj v.d. VDT-a Maji Jovanović konstatovan je prestanak funkcije nakon dva mandata na toj poziciji.

Vlada Crne Gore u petak je povukla iz skupštinske procedure predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, prema kojima bi mandat v.d. VDT-a trajao do izbora vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu.

Prema aktuelnom zakonu, predviđeno je da v.d. VDT-a može obavljati tu funkciju maksimalno dva puta po šest mjeseci.

XS
SM
MD
LG