Linkovi

Borelj tokom posjete Crnoj Gori: Prošlo je dosta vremena bez značajnijeg napretka


Predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj na zajedničkoj konferenciji sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Rankom Krivokapićem, u Podgorici, Crna Gora, 15. jula 2022.
Predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj na zajedničkoj konferenciji sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Rankom Krivokapićem, u Podgorici, Crna Gora, 15. jula 2022.

Predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj kazao je u petak da je "Crna Gora predvodnica na putu ka EU, ali da se mora uraditi još više na putu reformi". On je upozorio da je "prošlo dosta vremena bez značajnijeg napretka".

"Politički lideri u Crnoj Gori treba da utvrde strateški prioritet, a to je ubrzanje pristupanja Evropskoj uniji i da ne dopuste da ih drugi događaji skrenu sa najvažnijeg poduhvata", kazao je Borelj na konferenciji nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Rankom Krivokapićem, u okviru prve posjete Crnoj Gori.

Borelj je, takođe, rekao da je Crna Gora jedan od partnera kojem najviše vjeruju.

"Da bi ova priča bila uspješna, postoji više zahtjeva koji se odnose na reforme u oblasti vladavine prava", rekao je on.

Borelj u Podgorici: Uraditi više na putu reformi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Borelj je ponovio da Crna Gora "stoji sa EU u odbrani međunarodnog prava".

"Znamo da to dolazi sa određenom cijenom i mi smo tu za vas. Zato mobilišemo pet miliona za zemlje Zapadnog Balkana", kazao Borelj.

On je najavio i nastavak podrške Crnoj Gori.

"Planira se i dalja podrška u oblasti vojske. Pokrećemo diplomatsku akademiju u Briselu. Mlade diplomate iz Zapadnog Balkana i Ukrajine biće pozvane da učestvuju. Oni će steči znanje i vještine koje su neophodne za donošenje važnih zajedničkih odluka" , naveo je Borelj.

Prema njegovim riječima "Crna Gora mora da odabere koji putem će da krene".

"Najbolji put nije uvijek najlakši. Crna Gora će pokazati put naprijed na Zapadnom Balkanu na način što će odraditi posao i držati se jasnog strateđškog kursa", kazao je Borelj.

Krivokapić: Može se na vanredne izbore zajedno s lokalnim

Šef crnogorske diplommatije Ranko Krivokapić kazao je da je "ova Vlada napustila evropsti put", dodajući da joj je, kako je kazao, "prioritet nešto drugo".

"Kada neka vlada napusti ono što je postavila kao svoje osnovno obećanje ,evropske integracije i bolji život građana onda mora da provjeri svoje povjerenje. Suštinski bi to u demokratiji bilo da sama vrati mandat građanima, ali ok, skratiti se mandat može i ići 23.oktobra na izbore u 14 opština i tada državni izbori da se sprovedu", kazao je Krivokapić na zajedničkoj konferenciji sa Boreljom.

Krivokapić smata da Temeljni ugovor sa SPC "udara na temelje države" i ocjenjuje da je bolje odustati od, kako navodi, "štetnih odluka" i preći na agendu koja je prioriter EU.

On, takođe, objašnjava kako ta odluka "nije donesena u skladu sa sporazumom o formiranju 43 Vlade Crne Gore”" ocjenjujući da je to sporno, te da, kako je kazao "zapisnik još nije verifikovan".

"Premijer treba da odluči hoće li poštovati sporazum koji je potpisao, ili će to da proglasi konačnom odlukom, od njega zavisi konačno proglašenje kod usvajanja zapisnika na sljedećoj sjednici Vlade", objasnio je Krivokapić.

"Vladavina prava je znak evropske zrelosti svake države, pa i Crne Gore, i to je prioritet”" kazao je Krivokapić.

On je naglasio da "Crna Gora uvijek nađe snagu da iz greška nauči i krene dalje".

Šef crnogorske diplomatije kaže da se nada da će država dobiti završne kriterijume u toj oblasti.

"Jučerašnji sastanak nas je podsjetio koliko je moguće da Crna Gora bude prva naredna članica EU, ali nas je podsjetio i da to zavisi od nas", naveo je Krivokapić.

XS
SM
MD
LG