Linkovi

Perić: U toku tajni dogovori, ova situacija podriva temelje slabašne demokratije u Crnoj Gori


ARHIVA - Sjedinica crnogorske vlade (Foto: www.gov.me)
ARHIVA - Sjedinica crnogorske vlade (Foto: www.gov.me)

Analitičar Srđan Perić ocijenio je u ponedjeljak, komentarišući najavu otkazivanja podrške Vladi Dritana Abazovića od strane DPS-a, da “prisustvujemo konstantnom razvodnjavanju načela demokratije” i “obesmišljavanju procesa učešća gradjana na izborima”.

“Kompletna javnost je zbunjena što se tu dešava i na kraju raste nepovjerenje u politički sistem, a to ne može biti pozitivno u skriningu situacije na polju vladavine prava i političke stabilnosti”, rekao je Perić u izjavi za Glas Amerike.

Predsjedništvo opozicione Demokratske partije socijalista, koja je do sada podržavala manjinsku vladu Dritana Abazovića, saopštila je u nedjelju da će ukratiti podršku 43. Vladi Crne Gore, nakon što je na njenoj sjednici u petak usvojen tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom koji u toj partiji smatraju ugrožavanjem evropskog puta zemlje.

Premijer Abazović pozdravio je u nedelju na Tviteru odluku predsjedništva DPS-a i ocijenio da je “odgovorno i državnički, kada nijeste u mogućnosti da pomognete državi, da joj makar ne odmažete”.

“Vidjećemo šta je stav većine poslanika. Crna Gora mora dalje - kriminal, korupcija i nacionalizam nijesu opcije”, saopštio je premijer i dodao: “Pobijediće evropska budućnost”.

Prije DPS-a, iz Socijaldemokratske partije koja ima ministre u Vladu, rekli su da je usvajanjem Temeljnog ugovora, Vlada izgubila podršku u parlamentu i najavili da će pokrenuti inicijativu za glasanje o povjerenju kabinetu Dritana Abazovića.

Analitičar Perić navodi da “u ovom trenutku traju dogovori koji nisu javni”, ističući da je “politika najbolja kad je javna i predvidiva i kad se jasno saopštava ko podnosi odgovornost za rezultate”.

“Pošto ovdje nemamo ništa od toga, mi sada umjesto odgovornosti, imamo opravdanja”, rekao je i dodao da “ova situacija može da…podriva temelje ionako slabašne demokratije u Crnoj Gori”.

On je rekao da se “u ovom trenutku nikome ne ide na izbore, iako svako nastoji da prikaže suprotno”.

Prema njegovim riječima, DPS može da pokrene inicijativu za skraćenje mandata Skupštini ili inicijativu za glasanje o nepovjerenju Vladi, te da bi u drugom slučaju, ako inicijativa ne prodje, doći do pat pozicije i prekompozicije medju akterima.

On je naveo da “smo nedavno čuli funkcionera URA-e, da svima treba da bude jasno da će njihov lider, sadašnji premijer, biti na čelu ove ili neke nove Vlade”.

“Mi ukupno prisustvujemo produkovanju stanja u kome je nemoguće utvrditi odgovornost, uz želju da se vlada sa 4-5 posto podrške” rekao je.

Perić je rekao da “gotovo kompletan skupštinski sastav želi da Crna Gora što je moguće prije udje u EU”.

“Medjutim, ono što se dešava na terenu ne podudara se s tom retorikom”, zaključio je Perić.

Đukanović: Nemamo pravo da tolerišemo rad Vlade koja zanemaruje državne interese

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je u ponedjeljak da je Demokratska partija socijalista svjesna da bi “pad Vlade Crne Gore mogao da uspori proces evropskih integracija, ali da kao najjača parlamentarna stranka nemaju pravo da tolerišu rad vlade koja zanemaruje interese države Crne Gore”.

Đukanović je to kazao komentarišući odluku Predsjedništva DPS-a da uskrati podršku Vladi Dritana Abazovića zbog usvajanja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

On je rekao da će u susret rješavanju političke krize razgovarati sa svima.

"Znamo ko su naši partneri koji su nam bliži u ostvarivanju političkih ciljeva. Ovo je sada pitanje izgradnje tehničkog partnerstva, kako bi realizovali političku namjeru, a to je delegitimisanje aktuelne vlade i definisanje scenarija kroz koji Crna Gora izlazi iz takvog stanja", rekao je Đukanović i naglasio da je to “pitanje zajedničke odgovornosti za realizaciju jedne političke odluke, odnosno stvaranja pretpostavki za skoru organizaciju izbora”.

Đukanović je podsjetio kako je, kada je prethodna vlada izgubila povjerenje, predlagao prijevremene izbore, ali da je, kako je kazao, većina partija bila skeptična prema tome.

“Nakon što se došlo do manjinske vlade tada sam u svojstvu lidera DPS-a kazao da smo spremni da je podržimo, uz uslov da njen prioritet bude deblokada pregovaračkog procesa kako bi dobili izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila. Tako je izabrana ova vlada koja je radila u prethodnih dva i po mjeseca, a onda se desio obrt u izboru njenih prioriteta”, naveo je Đukanović.

“Ona se opredijelila da joj prioritet bude potpisivanje Ugovora sa SPC. Bilo je začuđujuće, jer je evopska agenda uz ispunjavanje obaveza prema EU imala potencijal objedinjavanja na crnogorskoj političkoj sceni. Homogenizacije, širenja fronta građanske i proevropske politike. Dok je ideja koja zapravo seže u kontroverzna pitanja naše istorije ideja koja samo dodatno produbljuje razlike na crnogorskoj političkoj sceni. Kada smo vidjeli tu tendenciju pokušali smo da skrenemo pažnju premijeru i članovima Vlade da je to loš zaokret, da će taj zaokret sigurno pojačati sumnje dijela crnogorske javnosti u ispravnost Vladine politike i da će nas navesti na potrebu preispitivanja podrške koju smo dali. Sva ta upozorenja nijesu urodila plodom, Vlada se opredijelila da ide u potpisivanje tog aranžmana. Uz to, naša ocjena je da su određena rješenja u tom Ugovoru u suprotnosti sa istorijskim činjenicama, u suprotnosti sa ustavno-pravnim sistemom Crne Gore, dakle u suprotnosti sa vitalnim državnim interesima Crne Gore i to su razlozi koji su nas opredijelili da uskratimo podršku Vladi”, pojasnio je Đukanović.

On je, takođe, kazao da sada slijedi parlamentarno procesuiranje te inicijative.

"Ustav nudi više mogućnosti, nudi izglasavanje nepovjernja vladi, skraćenje mandata parlamentu. Pričaćemo sa drugim parlamentarnim subjektima i vidjeti na kojem je scenariju moguć konsenzus", rekao je Đukanović,odgovarajući na pitanja novinara, nakon susreta s bugarskim kolegom Rumenom Radevom na Cetinju.

XS
SM
MD
LG