Linkovi

Novi protest u Podgorici zbog mogućeg usvajanja teksta Temeljnog ugovora sa SPC


Protest ispred Vlade Crne Gore (Foto: VOA)
Protest ispred Vlade Crne Gore (Foto: VOA)

Građani koji se protive potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom organizovali su u četvrtak uveče još jedan protest ispred zgrade Vlade Crne Gore.

Aktivista za ljudska prava Aleksandar Zeković poručio je da se "ne smije dozvoliti da se zaokruži moderna verzija Podgoričke Skupštine”, kao i da je “neprihvatljiv ugovor sa bilo kojom vjerskom zajednicom koji je štetan po Crnu Goru”.

On je saopštio i zahtjeve organizacionog komiteta protesta:

Zahtjev ovih protesta je da se u punoj mjeri, u punom kapacitetu, iskoristi novi društveni dogovor koji imamo u Crnoj Gori i da se umjesto navodno crkvene agende osnaži briselska agenda, a zemlja povede, snažnije nego ikada do sada, ka EU. Namjerno kažemo navodne crkvene agende, jer ovo nije ni potreba crkvene zajednice već režima u Beogradu da dominira regionom”, naveo je Zeković.

“Građani sa ovih protesta jasno poručuju da Crna Gora može biti član EU samo i jedino kao suverena i nezavisna država. Ne smije se dozvoliti da se zaokruži moderna verzija Podgoričke Skupštine i da Crna Gora nastavi svoj “evropski” put okrnjena ili kao jedva prepoznatljivi dio regionalnog političkog i ekonomskog projekta. Poruka ovog protesta jeste da se predloženim ugovorom Vlade sa Srpskom pravoslavnom crkvom sa sjedištem u Beogradu predaju značajne ingerencije države Crne Gore. Projekcije istorijskog revizionizma na kojima ovaj ugovor počiva se prihvataju kao činjenično stanje o našoj prošlosti, koje će potom odrediti onaj sudbonosni 'magistralni put' razvoja Crne Gore. Na to ne pristajemo”, naglasio je Zeković.

Protesti protiv potpisivanja temeljnog ugovora
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević poručio je da su se okupili da kažu “NE aktu izdaje Crne Gore i aktu kapitulacije pred srpskim svetom i Vučićem”.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković na protestu je kazala je da Crna Gora nikada nije i neće potpisati kapitulaciju i okupaciju”.

"To im nećemo dozvoliti. Dritan je imao šansu da uđe u istoriju kao premijer koji je Crnu Goru uveo u Evropsku uniju, a on je umjesto toga izabrao izdaju”, kazala je Vuksanović Stanković i dodala da “narod neće 'srpski svet' i Otvoreni Balkan, već građansku Crnu Goru i Evropsku uniju”.

Ona je, takođe, kazala da “ova vlada nema legitimitet da usvaja ovakav Temeljni ugovor”.

“Poručujemo Dritanu i svim ministrima koji glasaju za ovakav Temeljni ugovor da će ići u zatvor zbog izdaje svoje države”, kazala je Vuksanović-Stanković ispred zgrade Vlade Crne Gore.

Abazović: Odlučiću hoće li se sjutra glasati o Temeljnom ugovoru

Premijer Dritan Abazović kazao je, gostujući u Dnevniku TVCG, da će na sjednici vlade u petak donijeti odluku o tome da li će se glasati o nacrtu Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i kazao da “ne vidi problem da ministri iskažu svoje mišljenje, budu protiv, ili uzdržani”.

On je kazao da “ugovor vjerovatno nije perfektan, ali da je u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore”. Abazović je, ponovio da “Temeljni ugovor za građane Crne Gore nije prioritetna stvar, niti najvažnije pitanje”.

“Ponijećemo se odgovorno, premijer će odlučiti da li će se sjutra glasati o Temeljnom ugovoru, ukoliko budu neki ministri odsutni, ili će se o tome odlučivati na elektronskoj sjednici” , kazao je Abazović.

Odgovarajući na pitanje da li vlada može pasti nakon sjutrašnje sjednice, Abazović je kazao da se samo u Crnoj Gori to može desiti zbog jednog ovakvog pitanja.

Ova vlada je ograničena na godinu dana, što znači da ona može trajati dva mjeseca. Ona ima svoj maksimum, a svoj minimum, ne znam šta da vam kažem. Mislim da svako ko je odgovoran neće biti za pad vlade. Svako ko želi da gurne Crnu Goru u destabilizaciju može da se bavi tim pitanjem. Da padne zbog cijene goriva, socijalne situacije, autoputa, propalih garancija, organizovanog kriminala, vjerujte ne bih govorio ništa. Ali da padne zbog ugovora sa jednom vjerskom zajednicom, to može da se desi samo u Crnoj Gori koja je nezrela”, kazao je crnogorski premijer.

XS
SM
MD
LG