Linkovi

Popa povodom Dana Evrope: Crna Gora najviše napredovala ka EU


Crnogorski predsjednik i premijer Milo Đukanović i Dritan Abazović, predsjednica Skupštine Danijela Đurović i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa na prijemu povodom Dana Evrope (Foto: Youtube screenshot)
Crnogorski predsjednik i premijer Milo Đukanović i Dritan Abazović, predsjednica Skupštine Danijela Đurović i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa na prijemu povodom Dana Evrope (Foto: Youtube screenshot)

Centalna proslava Dana Evrope u Crnoj Gori održana je u ponedjeljak veče na Cetinju, gdje je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, u bašti dvorca Kralja Nikole, organizovala prijem za državne zvaničnike i predstavnike diplomatskog kora. Popa je kazala da je “potpuna usklađenost Crne Gore sa spoljnom politikom Evropske unije čvrst i visoko cijenjen dokaz posvećenosti zajedničkim vrijednostima”.

“Kao najnaprednija kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora može računati na našu punu podršku u naporima da napreduje u ključnim reformama i izbori se za svoje mjesto u Uniji. Radujem se danu kada će ova prelijepa zemlja slaviti Dan Evrope kao punopravna članica naše Unije”, istakla je Popa na svečanom prijemu na Cetinju.

Ona je, takođe, kazala da se “Evropska unija ne okružuje zidovima, već je ujedinjena i odlučna - danas više nego ikad - da te vrijednosti zaštiti od višestrukih izazova, čak i daleko van svojih granica”.

“Ponosni smo što je, u ovim odlučujućim nastojanjima da izgradimo slobodnu, sigurnu i prosperitetnu Evropu, Crna Gora na našoj strani, kao pouzdan i vjerodostojan partner.T ek što smo prošli kroz do sada neviđenu zdravstvenu krizu, i usred rješavanja ekonomskih izazova koje je ona uzrokovala, sada se takođe suočavamo s nemilosrdnom agresijom na jednu miroljubivu evropsku naciju. Nešto što je prije samo nekoliko mjeseci bilo nezamislivo. Krize ovih razmjera stavljaju na probu naše temeljne vrijednosti. Međutim, kao i mnogo puta ranije, Evropska unija je odgovorila izazovu, a naša solidarnost i jedinstvo samo su postali jači”, navela je šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom na Belvederu

Obilježavanje Dana Evrope, odnosno Dana pobjede nad fašizmom građani Cetinja i više crnogorskih gradova organizovali su na Belvederu, mjestu dva kilometra od prijestonice, na kojem je prošle godine 5.septembra organizovana blokada zbog ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju.

Kolone automobila pristizale su na Cetinje tokom dana, odakle su građani oko 19 sati krenuli ka Belvederu. Okupljeni su nosil crnogorske zastave, parole "Smrt fašizmu", kao i transparente sa likovima narodnih heroja.

Saradnik u nastavi na Fakultetu političkih nauka Nemanja Batrićević na skupu je kazao da su “dvije stotine godina negiranja nacije, otimanja kulture, potiranja crnogorske nezavisnosti razlozi koji su dva puta u posljednjih 85 godina crnogorske patriote doveli na Belveder”.

Proslava na Cetinju (Foto: VOA)
Proslava na Cetinju (Foto: VOA)

“Onaj koji na Crnu Goru računa kao na svoju večeru, na kraju uvijek ostane gladan. Ovdje nas je dovela nikad naučena lekcija da onaj pred kime Cetinje zatvori svoja vrata, ne može vladati Crnom Gorom. Nema ljepšega dana od 9. maja ni ljepšega mjesta od ovoga da pošaljemo poruku staroj-novoj Vladi da odustane od kriminalizacije Belvedera i progona učesnika cetinjskih protesta”, kazao je Batrićević.

XS
SM
MD
LG