Linkovi

Donfrid u Podgorici: Nepokolebljiva američka podrška Crnoj Gori


Pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid rukuje se sa novoizabranim crnogorskim premiijerom Dritanom Abazovićem (Foto: Twitter, @DritanAbazovic)
Pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid rukuje se sa novoizabranim crnogorskim premiijerom Dritanom Abazovićem (Foto: Twitter, @DritanAbazovic)

Crnogorski premijer Dritan Abazović saopštio je u petak nakon sastanka sa pomoćnicom američkog državnog sekretara Karen Donfrid u Podgorici da Crna Gora i SAD nastavljaju snaženje partnerstva.

“U našem fokusu su vladavina prava, regionalna saradnja i investicije. Počastvovan sam posjetom Karen Donfrid ,visoke američke zvaničnice i njenog tima, tokom prvog radnog dana mog Kabineta”, saopštio je Abazović na Tviteru.


Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke napisala je na Tviteru da je zadovoljstvo ugostiti Donfried u Podgorici, posljednjoj stanici na njenoj turneji po Zapadnom Balkanu.

“Čestitala je novoj predsjednici Skupstine Crne Gore Danijeli Đurović i premijeru Dritanu Abazoviću i izrazila nepokolebljivu SAD podršku suverenoj i inkluzivnoj Crnoj Gori ukorijenjenoj u evroatlantskim institucijama”, navela je Rajnke na Tviteru.

Američka ambasada saopštila je, nakon sastanka pomoćnice američkog državniog sekretara sa novom šeficom crnogorskog parlamenta Danijelom Đurović, da je Donfrid čestitala Đurović na izboru, uz nadu da će radit na postizanju konsenzusa i jačanje institucije Skupštine.

Prilikom prve posjete Crnoj Gori, tokom obilaska Zapadnog Balkana, Pomoćnica državnog sekretara Donfrid je čestitala novoj predsjednici Skupstine Crne Gore Danijeli Đurović na izboru i izrazila nadu da će raditi na postizanju konsenzusa i jačanju institucije Skupštine”, navodi Ambasada SAD na Tviteru.


Ambasada navodi da “sa početkom mandata nove vlade, SAD očekuju od svih crnogorskih poslanika da u potpunosti učestvuju u radu Skupštine, u cilju rješavanja gorućih pitanja, uključujući i unapređivanje ekonomije, borbu protiv korupcije i pozivanje Rusije na odgovornost za brutalni rat protiv Ukrajine”.

Pomoćnica državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Karen Donfrid i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar borave u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, na kraju petodnevne turneje po zemljama regiona.

Stejt department ranije je saopštio da će Eskobar i Donfrid tokom posjete Podgorici istaći podršku SAD-a i potrebu da se ubrza rad na evroatlantskom putu Crne Gore i pristupanju Evropskoj uniji, kao i na jačanju članstva u NATO-u.

Donfrid u posjeti Podgorici
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Iz Stejt departmenta saopštili su da će posjeta američkih zvaničnika biti prilika da Crnoj Gori zahvale što se pridružila sankcijama Rusiji u znak podrške Ukrajini, kao i na pružanju humanitarne i bezbjednosne pomoći i odluci da zatvori vazdušni prostor za ruske avione.

Donfrid i Eskobar u ponedjeljak su doputovali u Prištinu, dan kasnije imali su susrete sa zvaničnicima Srbije u Beogradu, a u posljednja dva dana razgovarali su sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije.

"Crna Gora i njena budućnost ključne za stabilnost cijelog regiona"

Pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid saopštila je u intervjuu Televiziji Crne Gore da misli da je “jasno da je nova Vlada posvećena evropskim integracija, ispunjavanju NATO obaveza, borbi protiv korupcije i sprovođenju demokratskih reformi", te da vjeruje da SAD i Crna Gora imaju jake odnose.

"SAD snažno podržavaju evroatlanstki put svih šest država Zapadnog Balkana. U pvoh nedjelju dana posjetila sam svih šest država, a Crna Gora je moja zadnja stanica. Rekla bih da ste novu Vladu izabrali baš za moju posjetu.Ne znam jeste li vi to tako predvidjeli, ali ni nama nije bilo jasno kako će se stvari razvijati u Crnoj Gori", navela je Donfrid.

Donfrid je istakla je da joj je bilo značajno da posjeti sve te zemlje i bolje razumije situaciju u njima, prenosi portal RTCG.

"Očigledno, te zemlje su na različitim pozicijama na putu evro-atlantskih integracija, ali ne sumnjam da su Crna Gora i njena budućnost ključne za stabilnost cijelog regiona", rekla je Donfrid.

XS
SM
MD
LG