Linkovi

EK očekuje da će formiranje nove Vlade vratiti političko i institucionalno povjerenje


Novoizabrana Vlada Crne Gore (Foto: Radio televizija Crne Gore/rtcg.me)
Novoizabrana Vlada Crne Gore (Foto: Radio televizija Crne Gore/rtcg.me)

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa pozdravile su formiranje nove crnogorske vlade, poručujući da očekuju će to “vratiti političko i institucionalno povjerenje koje je zemlji potrebno”.

Iz EK se raduju "radu sa svim političkim akterima i institucijama u sprovođenju reformi u vezi sa EU, u konstruktivnom duhu i u skladu sa ogromnim očekivanjima građana Crne Gore da napreduju u procesu pridruživanja EU".

"Veoma cijenimo dosljedan rezultat Crne Gore o 100% usklađenosti sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i radujemo se što će Crna Gora nastaviti da stoji na istoj strani sa EU", kazala je portparolka Evropske komisije za RTCG.

U Briselu pozdravljaju i najavu da je strateški prioritet nove vlade da ubrza pregovore zemlje o pristupanju EU jačanjem vladavine prava i sprovođenjem ekonomskih reformi, sa fokusom na borbu protiv korupcije, održiviji ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine.

“Podstičemo Crnu Goru da iz Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan izvuče maksimum. EU će nastaviti da stoji uz Crnu Goru i da je podržava u ovom nastojanju”, saopštila je Pisonero.

Crnogorski parlament izabrao je juče 43. Vladu Crne Gore mandatara Dritana Abazovića, koji je u ekspozeu najavio da će njen program počivati na vladavini prava i ekonomskom razvoju, deblokadi institucija i ubrzanom napretku prema članstvu u EU.

XS
SM
MD
LG