Linkovi

Crna Gora: U ponedjeljak saslušanje čelnika bezbjednosnog sektora


Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore
Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore

Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore odlučio je u petak da u ponedjeljak obavi kontrolno saslušanje čelnika bezbjednosnog sektora, povodom navoda EUROPOL-a koje je prenio portal Libertas, o navodnoj pripadnosti dvojice policijskih službenika, Petra Lazovića i Ljuba Milovića, jednom od rivalskih kokainskih klanova čiji je rat odnio na desetine života.

Predviđeno je da budu saslušani premijer Dritan Abazović, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković. Listi osoba čije je kontrolno saslušanje predloženo, naknadno su dodati i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i juče naimenovani v.d. direktora ANB-a Savo Kentera.

Predsjednik Odbora Milan Knežević kazao je, komentarišući navode Europola, da je, kako je rekao, njegov utisak da su "postojale ozbiljne sumnje da su djelovi bezbjednosnog sektora i pravosuđa srasli sa određenim kriminalnim grupama, što potvrđuju snimci, izjave i dešavanja sa kojima se suočavamo".

On, takođe, smatra da su “stavovi bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića iznijeti nakon posljednjih informacija unijele sumnju u njegov i rad Specijalnog državnog tužilaštva”.

Knežević je na sjednici Odbora rekao da ga zanima “da li je tadašnji koordinator službi bezbejdnosti (Dritan Abazović) imao sve te informacije".

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović rekao je da je “pravi momenat da svi koji su pozvani na saslušanje budu tu i da se od njih čuje što se dešava”.

Poslanik DPS-a Predrag Bošković kazao je ta partija podržava inicijativu za kontrolno saslušanje. On , takođe, navodi da će tražiti “da se utvrdi istina bez populizma i podlijeganja pritisku javnosti”.

“Tražićemo da se utvrdi ko je sa kriminalcima komunicirao da bi vršio krivična djela, a ko je sa kriminalcima komunicirao da bi sprečavao najteža krivična djela”, rekao je Bošković.

Poslanici, međutim, nijesu podržali predlog, Socijaldemokrata, da se na istoj sjednici obavi kontrolnio saslušanje čelnika bezbjednosnog sektora Crne Gore povodom slučaja pomoćnika komandanta Protiv-terorističke jedinice crnogorske policije Petra Kneževića koji je na objavljenom audio snimku navodno tvrdio da je na vezi sa kriminalcima za obračun sa crnogorskim demonstrantima na Belvederu.

Abazović: Nikoga ne možemo da optužujemo i hapsimo bez dokaza

Odgovarajući na pitanja novinara o navodima Europola, premijer Crne Gore Dritan Abazović je kazao da je “jedina institucija koja može da vrednuje dokaze u bilo kojem slučaju Tužilaštvo”.

Kazao je i da je “policajac Ljubo Milović od 2018. neraspoređen policijski sužbenik , nije bi na nikakvim zadacima, nije bio ni u novom sektoru bezbjednosti”.

"Petar Lazović je zaposlen u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, bio je, dogovorima prethodnih direktora Dejana Peruničića i Uprave policije Veselina Veljovića, privremeno raspoređenu Upravu policije, a u ANB se vratio 2021.", rekao je Abazović.

Abazović je, takođe, naglasio da se ljudi “ bez dokaza ne mogu niti optužiti niti hapsiti”.

“To treba da bude vrlo jasno svima. Dakle, u momentu kada se ispostavi nešto, a ispostaviće se čini mi se prema možda i drugim licima, ja sam siguran u to, policija će besprekorno postupati i krajnje profesionalno, skaladno naredbama državnog tužilaštva. Dok tih naredbi ne bude bilo mislim da policija ne može da uradi nikakvu specijalnu aktivnost, koliko god to neko od političara ili građana očekuje”, naveo je Abazović.

XS
SM
MD
LG