Linkovi

Da li vakcina protiv Kovida 19 utiče na šanse za trudnoću?


Ilustracija (AP/Peter Hamlin)

Da li vakcina protiv Kovida 19 može da utiče na vaše šanse da zatrudnite?

Ne - nema dokaza da bilo koja vakcina, uključujući i one protiv Kovida, utiče na šanse za trudnoću, uprkos mitu koji sugeriše suprotno.

Zdravstveni eksperti kažu da nema biološkog razloga da vakcine utiču na plodnost, a za to ima i dokaza. U istraživanju kompanije Fajzer, sličan broj žena je zatrudneo u grupi koja je dobila vakcinu kao i u onoj kojoj je dat placebo.

Istraživači počinju da proučavaju nenaučne izveštaje o kratkoročnim promenama u menstruaciji posle vakcine, ali za sada nema nagoveštaja da vakcine ugrožavaju plodnost, kaže ginekolog Meri Džejn Minkin, profesorka na Univerzitetu Jejl.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i ginekolozi preporučuju vakcine protiv Kovida 19 za trudnice, kod kojih postoji veći rizik od teških oboljenja ako se zaraze koronavirusom. Istraživanja pokazuju da kod zaraženih trudnica postoji veća verovatnoća da završe na intenzivnoj nezi i respiratoru i da umru nego kod pojedinaca koji nisu trudni.

Iz CDC-a je navedeno da u novoj analizi i tokom ranijih istraživanja nisu pronađeni problemi koji bi ugrozili zdravlje trudnica i da je stopa pobačaja posle vakcinacije slična očekivanoj.

Znači, bez obzira da li razmišljate o trudnoći, pokušavate da zatrudnite ili idete na tretmane lečenja od steriliteta, ne bi trebalo da odlažete vakcinaciju, poručuje Denis Džejmison, načelnica odseka za ginekologiju na Univerzitetu Emori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG