Linkovi

Rastu cene goriva u SAD, učestali pozivi da se zabrani ruska nafta


Cene goriva na bezinskoj pumpi u Englvudu, u Nju Džersiju (Foto: AP/Seth Wenig)
Cene goriva na bezinskoj pumpi u Englvudu, u Nju Džersiju (Foto: AP/Seth Wenig)

Cene goriva u Sjedinjenim Državama nastavljaju da rastu, na više od 4 dolara po galonu (3,8 litara), i najveće se od jula 2008. godine, dok su sve češći pozivi da se zabrani uvoz ruske nafte, prenosi agencija Asošijeted pres.

Cene na benzinskim pumpama rasle su dugo pre ruske invazije na Ukrajinu, a rast je dodano ubrzan od početka rata. Prosečna cena galona porasla je za 45 centi protekle nedelje, a u ponedeljak je prema podacima Automobilskog udruženja (AAA) bila 4.06 dolara.

Benzin u Americi je sada za gotovo 50 odsto skuplji u odnosu na prošlu godinu. Cena goriva u Evropi je još veća - u proseku 1.75 eura po litru -prema podacima Evropske komisije, što je jednako 7.21 dolara po galonu.

"GasBuddy", kompanija koji prati cene na nivou benzinskih pumpi, saopštila je u ponedeljak da će u SAD verovatno biti oboren rekord od 4.10 dolara po galonu, ali da se u tu cenu ne računa inflacija.

“Zaboravite cenu od 4 dolara po galonu. Uskoro će biti oboreni rekordi i nacionalni prosek biće bliži 4.50 dolara po galonu. Nikada nismo bili u ovakvoj situaciji, sa ovolikom neizvesnošću. Amerikanci će duže vreme osećati posledice rasta cena", smatra analitičar Patrik Dehan.

Cene sirove nafte su naglo skočile u ponedeljak pre nego što su se neznatno smanjile.

Sjedinjene Države su najveći proizvođač nafte - pre Saudijske Arabije i Rusije - ali i najveći potrošač tog energenta, i ne mogu da zadovolje ogromnu potražnju samo domaćom proizvodnjom.

Amerila je prošle godine uvezla 245 miliona barela nafte iz Rusije - oko 8 odsto ukupnog uvoza tog energenta - što je rast u odnosu na 198 miliona, 2020. godine. To je manje nego što Amerika uvozi iz Kanade i Meksika, ali više od uvoza iz Saudijske Arabije.

Zbog sve nasilnijeg ruskog napada na Ukrajinu, učestali su pozivi da se Moskvi odseče pristup profitu od uvoza nafte i prirodnog gasa. Međutim, Evropa je vema zavisna od ruskog gasa.

Predsednik Džo Bajden okleva da zabrani uvoz ruske nafte, zato što strahuje da bi to moglo dodatno da poveća inflaciju uoči izbora za Kongres u novembru.

Mnogi republikanci i sve veći broj demokrata u Predstavničkom domu i Senatu, među kojima i predsedavajuća donjeg doma Kongresa Nensi Pelosi, podržali su zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije da bi se izvršio dodatni pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina.

Bela kuća nije isključila tu opciju. Razgovori o zabrani uvoza ruske nafte podstakli su zvaničnike u Vašingtonu da razmotre druge izvore koji su trenutno ograničeni. Visoki američki zvaničnici su proteklog vikenda posetili Venecuelu da bi sa liderima te zemlje razgovarali o mogućnosti da se ublaže sankcije na uvoz nafte iz te zemlje.

XS
SM
MD
LG