Linkovi

Putin: Sankcije slične objavi rata


Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su sankcije koje je Zapad uveo Rusiji ekvivalent objavi rata.

Ove sankcije koje se uvode slične su objavi rata, ali hvala bogu do toga nije došlo“, rekao je Putin u obraćanju grupi stjuardesa u centru za obuku Aeroflota u blizini Moskve.

Putin je poručio i da bi Moskva zabranu letova iznad Ukrajine koju bi proglasila neka druga država smatrala direktnim učešćem u sukobu.

Rusija će svaki potez u ovom smeru posmatrati kao intervenciju koja će predstavljati pretnju za naše pripadnike. Iste sekunde smatraćemo ih učesnicima vojnog sukoba – bez obzira na to čiji bi članovi bili”, rekao je Putin tokom posete pilotskoj školi ruskog Aeroflota, izvestio je Asošijeted pres.

Takav korak bi, kako je rekao, imao katastrofalne posledice po Evropu i svet”, rekao je on.

Severnoatlatnsta alijansa (NATO) odbacila je zahteve Kijeva za uspostavljanje zone zabrane letova nad Ukrajinom, obrazloživši da bi to eskaliralo u širi sukob, koji bi obuhvatio druge države.

Ruski predsednik, koji je 24. februara pokrenuo invaziju na Ukrajinu, ponovio je da su njegovi ciljevi bili odbrana zajednica koje govore ruski jezik i, kako je ukazao, demilitarizacija i denacifikacija te zemlje – kako bi bivši sovjetski sused Rusije postao neutralan i, kako je ustvrdio, više ne bi pretio Rusiji.

Ukrajina i zapadne zemlje ranije su odbacile njegove tvrdnje kao neosnovan izgovor za invaziju - nametnuvši širok spektar sankcija čiji je cilj izolacija Rusije.

XS
SM
MD
LG